BIH

Radnici za propalu Tvornicu "Borac" Banovići krive Vladu FBiH

Sindikat solidarnosti TK danas organizirao konferenciju za medije u propaloj tvornici

Autor:M. Ahmedić

24.2.2015

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je organizirao konferenciju za medije u propaloj tvornici "Borac" Banovići u Banovićima, kako bi skupa sa obespravljenim radnicima pokazali javnosti pustoš koji je ostao od nekadašnje gigantske firme koja je poslovala punim kapacitetom.

Ispred ove tvornice su se okupili svih 38 radnika kojima nije uvezano 18 godina radnog staža, prepušteni su sami sebi, a u tvornici su ostali samo tragovi, kako kažu, vandalizma i pustoši za  čije stanje krive većinskog vlasnika Vladu Federacije BiH.

-Sve državne firme su na izdisaju, jedna po jedna se gasi i nestaje, a one su i najveći dužnici za poreze. Ovi radnici Borca su se poršle godine priključili u naš sindikat i mi smo im preko kantonalne Vlade uspjeli izganjati bar zdravstveno osiguranje, jer oni nemaju ništa već četiri godine. Jedini spas su vidjeli u nama. U ovoj firmi je sve odnešeno i počupano od mašina do instalacije. Ovo je zločin - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Mustafa Zrnanović, predsjednik Sindikata radnika "Borac", kao i ostali radnici, kaže da je za sve kriva Vlada Federacije BiH, koja je dozvolila da se navedena firma proda za 2 KM.

-Vlada Federacije BiH je 2003. godine dala saglsnost Agenciji za privatizaciju na čelu sa Rešadom Žutićem da se za 2 KM proda Borac u Banovićima, Zenici i Travniku, a čiji je kapital iznosio 35 miliona maraka. To je van svake pameti. Samo ova firma je vrijedila 4 miliona i 200 hiljada maraka, a sada su ostali samo tragovi vandalizma. Od 2010. godine su radnici na ulici i nemaju ništa - istaknuo je Zrnanović.

Alma Silajdžić je jedna od najstarijih radnica „Borca“, koja je stekla sve uvjete za penziju, ali zbog, tvrdi, neuvezanih 18 godina radnog staža, to pravo ne može ostvariti.

-Nije mi uvezano 18 godina kako bi otišla u penziju. Cijeli svoj život sam ostavila u ovoj firmi u kojoj sam radila 35 godina i oboljela. Doživjela sam da sada gledam ovaj pustoš, ništa se više ne zna, sve je pokradeno. Sijalice su čak poodvrtane, samo su ostali još zidovi i prozori. Mi smo državna firma i krivimo isključivo Vladu Federacije, oni ništa nisu preduzeli. Naša ova hala je bila puna, moglo se raditi, ali kolovođe su se opredjelile da sve unište, jer su kriminalci. Njih ne zanimaju radnici, samo sami sebe. Žalosno – kazala je ogorčena Silajdžić.

Radnici „Borca“ Banovići su poručili većinskom vlasniku Vladi Federacije BiH da podhitno preduzme odgovornost kako bi im riješila uvezivanje radnog staža na koji imaju puno pravo po zakonu, kao i da federalna inspekcija zaustavi daljnu devastaciju u „Borcu“ koji se prostire na 2900 kvadratnih metara zatvorenog prostora.