BIH

NAKON TRAGEDIJE U DUBRAVAMA Tabut Adela Šehića u zemlju spustio njegov brat Almir

Klanjana dženaza poginulim na Površinskom kopu Dubrave

A.H./S.M

24.2.2015

Velika je žalost zbog pogibije trojice mještana njihovih sela, kojima je danas u različitim vremenskim razmacima, na području Dubrava kod Živinica i Gornjih Vukovija kod Kalesije, klanjana dženaza. Najprije je ispred porodične kuće u Dubravama, prema lokalnom mezarju ispraćen tabut s posmrtnim ostacima Adela Šehića

Rodbina, prijatelji, poznanici, mnogobrojni mještani njih nekoliko hiljada skupa sa 15 imama iz lokalnih džamija, na prostoru nekadašnjeg vojnog poligona na Dubravama, klanjali su  dženazu Adelu Šehiću, da bi, nedugo zatim, njegov tabut u zemlju spustio je njegov brat Almir.

Među prisutnim na dženazi, našli su se i mnogobrojni Adelovi prijatelji i drugovi koji su, slično njemu, godinama bili  prisiljeni zarađivati hljeb kopanjem uglja na Površinskom kopu Dubrave.

54ec95a7-e9c8-4696-9525-4ee9b0094cfb-520-dzenaza-sehic-adelu-718x446

Dženaza Reufu Alibašiću zakazana je za 16 sati na mjesnom mezarju  Žunovica na području Dubrava, dok je dženaza  Edinu Heriću obavljena u Gornjim Vukovijama kod Kalesije.

Inače, termin dženaze Alema Dedića bit će objavljen naknadno jer se čeka dolazak njegove majke koja živi u SAD-u. Alemova sestra, koja, također, živi u Dubravama, tokom jučerašnjeg dana boravila je ponovo na mjestu gdje je njen brat poginuo u nadi da će biti pronađen nedostajući dio tijela njenoga brata.

 Moj sin nije bio u krađi išao je da zaradi koru hljeba

- Koliko me boli što sam izgubio sina, toliko me boli kad čujem ove rukovodioce sa rudnika da su moj sin i ostali bili u krađi uglja. Moj sin nije bio u krađi, išao je da zaradi koru hljeba da prehrani svoje dijete i ženu i njegova sudbina danas, sutra, čeka svu ovu omladinu koja nema od čega da živi, nema posla, nema perspektive u ovoj zemlji. Ovdje se radi golemi kriminal.  Da bi se neko zaposlio na Površinski kop Dubrave traže po 30 i više hiljada maraka. Ja te pare nisam imao da dam. Ovi što su izginuli su plaćali da uđu na kop, ali ne smijem o tome da govorim sada. Ni jedan moj sin nije mogao dobiti posao na kopu, a sva ta zemlja iz koje se vadi ugalj bila je djedovina ovih mještana. Tužit ću upravu rudnika zbog smrti moga sina – kazao je jučer Mehmed Šehić, otac  poginulog Adela.

54ec95a1-9074-433a-82bb-4f03b0094cfb-517-dzenaza-sehic-adelu-718x446

Hiljade ljudi slilo se s područja općine Živinice, uplaklani članovi porodice, rodbina i prijatelji  na sportski poligon u Dubravama. Adelu Šehiću dženazu je klanjao glavni imam MIZ Živinice Sedin ef. Karić.

Nakon ukopa Adela, u zaseoku Žunovići ispred kuće okupilo se hiljade. Na mezarju u ovom mjestu, Harun ef. Šljivić  klanjao je dženazu i Reufu Alibašiću. Tabut u mezar pustili su njegov otac i rodbina.

Iza Adela i Reufa ostala su supruge i djeca sa bebama.  

ispred-kuce-poginulog-alibasica

Dženaza Alemu Dediću bit će organizovana do kraja sedmice jer se očekuje dolazak njegove majke i rodbine iz inostranstva.

Podsjećamo, Edin Herić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Alem Dedić tragično su stradali u subotu dok su ilegalno boravili na području PK Dubrave gdje su prikupljali ugalj. Na njih se nakon pucanja etaže obrušila zemlja.