BIH

Počela dvodnevna konferencija o temi "Javne nabavke: Ključna strateška funkcija dobrog upravljanja"

Velike projekte finansiraju Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj

Onasa

24.2.2015


U Sarajevu je danas počela dvodnevna regionalna konferencija o temi "Javne nabavke: ključna strateška funkcija dobrog upravljanja", na kojoj učestvuju predstavnici više od stotinu kompanija iz devet zemlja zapadnog Balkana i Evropske unije. 
        
Oni će razmjeniti iskustava o procesima javnih nabavki, te ukazati na značaj međusobnog povezivanja radi zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja. 
        
Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić pojasnio je da velike infrstrukrurne projekte finansiraju Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), te dodao da bh. kompanije u koordinaciji sa kompanijama iz regiona mogu povećati šanse za dobijanje sredstava koje nude ove dvije finansijske institucije. 
        
- Cilj nam je da na ovaj način podignemo kapacitet i obezbijedimo profesionalnost u oblasti javnih nabavki. VTK BiH će uradti sve potrebne aktivnosti vezane za pomoć privrednim subjektima na implementaciji zakonskih propisa iz ove oblasti, a s druge strane, tražićemo šansu za naša preduzeća kako bi u oblasti privatnog i javnog sektora pokušali obezbjediti posao - rekao je Hasić. 
        
Direktorica Agencije za Javne nabavke BiH Đinita Fočo kazala je da je Vijeće ministara BiH zaključilo Memorandum o razumijevanju sa EBRD-om kojim je predviđen niz aktivnosti, zajedničke saradnje Agencije za javne nabavke, EBRD-a i VTK BiH. 
        
- Činjenica je da bh. privreda slabašna, sa nedovoljno razvijenim tržištem. Još uvijek nema dovoljno snažnih kompanija koja bi bile u mogućnosti samostalno se natjecati u projektima EBRD-a i upravo zbog toga pozivamo kompanije u regiji da zajedničkim nastupom povećamo svoje šanse - kazala je Fočo. 
        
Dodala je da je jedan od ciljeva konferencije da se skrene pažnja na najčešće greške, te da se definišu preduvjeti kojim bi bh. privrednicima bilo omogućeno da budu konkurentniji na svjetskom tržištu. 
         
Direktor Odjela EBRD-a za politiku javnih nabavki Jan Jackholt rekao je da ta finasijska institucija, osim što pruža finansijsku podršku, nastoji ostvariti i partnerski odnos sa svim akterima u procesu javnih nabaki. 
        
- Jedan od ciljeva konferencije jeste da pokažemo da javne nabavke nisu samo skup propisa, pravila, procedura i komplikovanih zahtjeva, već da su javne nabavke upravu uzajamno upoznavanje aktera u procesu, te uzajamno poštivanje - dodao je Jackholt.