LIFESTYLE

Kod Hanife i Mevlida Jusufovića dvije ovce ojanjile šestoro janjadi

U Karačićima kod Srebrenice

Autor:S. Sm.

24.2.2015

Povratnici Karačića, srebreničkog planinskog sela Hanifa i Mevlid Jusufović imaju stado od 50 ovaca i sve su se ovce ojanjile, a dvije su na svijet donijele šestero janjadi.

-Sva janjad dobro napreduju i hrane se majčinim mlijekom, ali ove dvije ovce što su ojanjile po troje, nemaju dovoljno hrane, te ih na flašicu hranim kravljim mlijekom. Pored majčinog mlijeka, svako janje dnevno popije po litar kravljeg mlijeka, sa zadovoljstvom priča Hanifa.

Kaže da su se njene ovce još jesenas počele janjiti, a neke tokom zime. Skoro je, veli, jedno ovogodišnje janje ispekla na ražnju, a razlog za to je rođenje njenog unučeta. Na ovu feštu Hanifa i Jusuf pozvali su cijelo selo.

Jusufovići dosta janjadi imaju za prodaju, ali će ih nekoliko ljetos biti ispečeno na ražnju kada se okupe djeca, unučad i ostala rodbina.  

Inače, na području srebreničke općine svake godine povećava se fond krupne i sitne stoke. Dosta je farmi krava, ovaca i koza.

Ovaj porast primjećen je nakon eliminisanja  zarazne bolesti bruceloza, koja je prije osam godina harala na ovom području.