DIJASPORA

Leiden: Promocija knjige “Život protiv smrti: Srebrenica”

Potresno svjedočenje o srebreničkom genocidu

A.Hu.

24.2.2015

U sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, bosanskohercegovačka zajednica u Holandiji započela je s programima u cilju skretanja pažnje holandske javnosti na srebreničku tragediju. Među prvim aktivnostima je bila promocija knjige “Život protiv smrti:Srebrenica”, autora Kadira Habibovića koji je preživio strijeljanje u Srebrenici.

O knjizi je govorio Šahin Šišić, filmski režiser koji namjerava snimiti film po istoj knjizi.

- Mislim da je ovo posebna knjiga jer živimo u vrijeme kada raste napetost, strah i frustracije na jednoj i paranoje na drugoj strani. Ovo je knjiga za cijeli svijet, rekao je prisutnima Šišić.

Video linkom javio se i autor knjige iz Švedske, gdje živi nakon pada Srebrenice, a posjetioci su mogli pogledati fotografije Armina Smajlovića, te dokumentarni film Jasminka Korjenića.

Publici je rečeno da osim bosanske verzije knjiga je prevedena i na engleski jezik, a u toku je prijevod na holandski.

U promociji vrijednog svjedočanstva o genocidu u Srebrenici uključili su se i gosti, ugledni holandski novinar Alfred van Cleef, Casper ten Dam i Mustafa Hadžiibrahimović.

Knjiga je izazvala i interesovanje holandskih medija među kojima je ugledni dnevnik Algemeen Dagblad (AD) objavio širu reportažu s promocije u Leidenu kao i razgovor s autorom.