CRNA HRONIKA

Otac optužen za ubistvo četveromjesečne bebe

TUŽILAŠTVO KS Tri mjeseca nakon slučaja koji je šokirao građane BiH

Autor:Am. KOVAČ

24.2.2015

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv Eldara Leđena (21) zbog ubistva A. L., njegovog četveromjesečnog sina, 29. novembra prošle godine u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića.

Teške povrede

Ovu informaciju potvrdio nam je Leđenov advokat Omar Mehmedbašić.

- Sada čekamo da se zakaže ročište za izjašnjenje o krivici, a potom i za početak suđenja. Odbrana će ići u pravcu dokazivanja da Leđen nije imao namjeru ubiti svog sina - kazao je Mehmedbašić u izjavi za "Avaz".

omar-mehmedbasic-222

Mehmedbašić: Čekamo ročite za izjašnjenje o krivici

Prema optužnici, Leđen se 29. novembra sa sinom nalazio u spavaćoj sobi. Nakon što je dijete odbijalo hranu i plakalo te nakon što nije uspio zaustaviti plač, u namjeri da ga ubije, uzeo je sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju.

Dijete je udarilo glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega su mu slomljeni prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane. Djetetu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanjskoj duplji, a što je prouzrokovalo smrt.

Priznao policiji

Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra prošle godine, i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete preminulo usljed teških povreda glave.

Leđen je, naime, prije toga tvrdio da je kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok je hranio i da je prestala disati.

beba-12

Kuća u kojoj je Leđen ubio sina

Ekipa Hitne pomoći uputila se ka kući u ulici Avde Hodžića, a kada su stigli, otac djeteta već ih je čekao na ulici, s djetetom u naručju zamotanim u deku. U međuvremenu, Leđen je nazvao i suprugu i kazao joj da dijete nije dobro.

Ljekari Hitne pomoći utvrdili su da je dijete bez svijesti, da ne diše i nema pulsa. Pokušali su reanimaciju, ali, nažalost, nisu uspjeli oživjeti dječaka pa je prevezen u mrtvačnicu Hitne pomoći.

No, pripadnicima Hitne pomoći smrt djeteta bila je sumnjiva te su o svemu obavijestili policiju i Tužilaštvo KS. Hamza Žujo, vještak medicinske struke, utvrdio je obdukcijom da je dijete ubijeno. Suočen s dokazima, Leđen je u policiji priznao da je ubio sina.