LIFESTYLE

Evo kako saznati da li vas neko traži na internetu!

Pretraživanje ljudi na Google-u ne mora značiti ništa loše

(Dž. Č.)

23.2.2015

Prema istraživanjima više od 90 posto beba mlađih od dvije godine već je prisutno na internetu, to jest već je moguće naći različite podatke o njima. Imajući na umu ove podatke zanimljivo je, ali i važno, znati da li nas neko traži na internetu, kako i zašto.

Pri pomisli na ovo većina nas će otići na Google kako bismo čim prije vidjeli šta se to tačno o nama može saznati online, prenosi Kurir.

Naravno, ne treba misliti da je svaka pretraga odmah znak za paniku, tačnije većina njih nije, jer i sami vrlo često pretražujemo ljude i informacije o njima, a da pri tome ne mislimo ništa loše.

Koristite Google Alerts

Možda će vam djelovati pretjerano, ali uopšte nije loša ideja koristiti ovu mogućnost pri čemu ćete dobiti obavještenje svaki put kad vas neko spomene na internetu.

Ulogujte se u Google i otvorite www.google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite Create Alert. Pomoću poveznice Show Options proširite pregled i odaberite koliko često želite da obavještenja stižu, kao i gdje će biti poslata.

Pretražite Social Mentions

Funkcioniše slično kao Google Alerts, ali s naglaskom na društvene mreže, Mention.com šalje upozorenja na spominjanje imena. Postoje mobilne aplikacije za Android i iPhone, kao i aplikacije za Windows 8 i Chrome.

Na raspolaganju su vam do tri kriterijmua, kao i odabir jezika. Odaberite Next Step, pa izvore koje želite koristiti, poput blogova, foruma, Facebooka, Twittera... Filtrirajte izvore koje ne želite da pratite. Potom kliknite Create My Alert, pa Save. Možete povezati i svoje korisničke račune na Facebooku i Twitteru s Mentionom kako bi obavještenja brže stizala.

Traže li vas poslodavci

LinkedIn.com profil je nevjerojatno koristan za pronalaženje novog posla, bilo da ste honorarac, stručnjak u svom području, ili ako ste jednostavno u potrazi za promjenom trenutnog posla. Međutim, prisutnost na LinkedInu znači da možete biti pronađeni...

Prijavom na LinkedIn imat ćete mogućnost prikazivanja ukupnog broja pregleda profila za određeno razdoblje. Članovi LinkedIn Premiuma imaju malu prednost jer će vidjeti sve pojedinosti o onima koji ih pretražuju. Ako neko koristi uslugu kako bi vas pronašao, postoji dobra šansa da je to u vezi sa poslom.