GLOBUS

DOBRO POGLEDAJTE Da li vam je nešto jako čudno na ovoj fotografiji s džihadistima?

Video snimak lažiran

(N. K.)

23.2.2015

Islamska država pokazala se vještom u korištenju online medija kao alata za širenje marketinga, ali njihov video smaknuća egipatskih koptskih kršćana, dočekan je s velikom skepsom kod analitičara.

ISIL je 15. februara opet šokirao svijet objavom videa u kojem su prikazali smaknuće 21 koptskog kršćanina na obali mora negdje u Libiji. No, kako su analitičari imali dovoljno vremena da pomno pregledaju i analiziraju video, oni vjeruju da u njemu postoji više anomalija koje sugeriraju da je snimka naknadno prekrojena, kako bi se dodao dramatičan efekt.

Urednička direktorica Instituta Terrorism Research & Analysis Consortium, Veryan Khan, ističe da video ima "puno produkcijskih anomalija". Te tehničke pogreške izdaju autentičnost tog videa, dodala je, piše news.com.au, a prenosi Dnevnik.hr.

Jedan od faktora koji je kod mnogih izazvao sumnju jest visina određenog broja džihadista nasuprot njihovih žrtava.

- Dio koji izgleda kao da je njime dosita manipulirano jest onaj s vrlo visokim džihadistima i patuljastim kršćanima, smatra Mary lambert, hollywoodska redateljica horror filmova.

Khan isto tako vjeruje da je nesrazmjerna veličina Jihadi Josepha (džihadista koji priča u kameru) nasuprot pozadine, zapravo znak da je scena snimana u zatvorenom prostoru te da je more dodano iza njega naknadno.

- ISIL se pokazao revolucionarnim u korištenju tehnologije zelene pozadine, ponajviše zbog toga da ograniči izlaganje bespilotnim letjelicama, smatra Khan.

Video na kraju prikazuje more crveno od krvi. Lambert smatra kako je tu riječ o očitom specijalnom efektu, dok Khan dodaje da je riječ o "najjeftinijem i najlakšem post produkcijskom alatu".

I dok doista nema sumnje da je 21 muškarac, većina koji su bili ribari, ubijena od strane džihadista, legitimnost videa koji tvrdi da prikazuje njihovo smaknuće, na klimavim je nogama.