SARAJEVO

Škole mole roditelje i ambasade da im kupe krede, stolice, table...

SRAMOTNO Dotrajala oprema u učionicama i kabinetima

F. NUMANOVIĆ

23.2.2015

Zbog prazne kase u Kantonu Sarajevo, odnosno Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih, većina osnovnih škola jedva spaja kraj s krajem. Alarmantna situacija ugrozila je i kvalitet nastavnog programa. Zato je većina direktora prinuđena da za kupovinu kreda, novih tabli, stolica... traži novac od roditelja i stranih ambasada!

To nam je potvrdio i Rešad Fočo, vršilac dužnosti direktora Osnovne škole “Saburina”. On ističe da je situacija loša te da se nastavnici i ostali zaposlenici snalaze kako znaju i umiju.

- Primorani smo tražiti pomoć od ambasada. U dopisu sam naveo da smo jedna od najstarijih škola i da spadamo među pet najuspješnijih. Upoznali smo ih u kakvim uvjetima radimo te da naši učenici trebaju nove klupe, stolice, table... Sramotno je da na prozorima fiskulturnoj sale još imamo folije - kazao je Fočo.

resad-foco

Fočo: Poslao dopis 

Bez podrške roditelja, ne bi mogla raditi ni Osnovna škola “Isak Samokovlija”, na čijem je čelu direktor Kenan Vučijak.

- Prostorija za dnevni boravak opremljena je na inicijativu roditelja, koji su sakupili novac. Kao direktor, tražio sam donaciju na nekoliko adresa, jer u dva kabineta moramo kupiti stolove i stolice. One koje se trenutno koriste su dotrajale. - istaknuo je Vučijak.

Penava: Najviše ispaštaju učenici 

Prema riječima Amele Penave, predsjednice Vijeća roditelja KS, škole ne smiju samo tapkati u mjestu, već se trebaju potruditi da apliciraju na razne projekte kako bi se izvukli iz teške situacije.

- Tačno je da su pojedine škole u veoma zapuštenom stanju. Najviše ispaštaju učenici, koji nemaju lopte, rekvizite za rad na časovima tjelesnog odgoja... Zato imamo sve veći broj gojazne i djece s određenim deformitetima - rekla je Penava.