GLOBUS

Sisi: Sve veća potreba za zajedničkim arapskim vojnim snagama

Egipatski predsjednik o prijetnji militanata

Fena

23.2.2015

Egipatski predsjednik Abdel-Fatah el-Sisi rekao je da je sve veća potreba za formiranjem zajedničkih arapskih vojnih snaga s obzirom na prijetnje militantnih grupa.

U poruci preko državne televizije, Sisi je rekao u nedjelju da egipatska vojska nema namjeru da izvrši bilo kakvu invaziju niti napadne neku državu, ali da će braniti Egipat i region "ukoliko zatreba, i u saradnji s našom arapskom braćom".

Sisi je naveo da su i Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili vojne snage kao pomoć Egiptu, nakon što su ekstremisti Islamske države prošle sedmice u Libiji odsjekli glave 21 egipatskog Kopta, hrišćanina.

Egipatski vojni avioni napali su pozicije IS-a u istočnom libijskom gradu Darni u prošli ponedjeljak, nekoliko sati nakon što je IS objavio video s ubistvom Kopta.

Njegova tvrdnja o potrebi zajedničkih arapskih vojnih snaga bila je prva javna izjava jednog arapskog lidera da je kreiranje takvih snaga mogućnost, prenosi Tanjug.

U novembru prošle godine, AP je izvjestio da su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, razgovarali o stvaranju vojnog saveza u borbi protiv ekstremista, s mogućnost da zajedničke snage interveniraju u regionu Bliskog istoka.