BIH

"Avaz" u posjeti ožalošćenim porodicama u Dubravama: Roditelji i rodbina u šoku

Do sad dva puta intervenisala hitna pomoć

Autor:S. MUMIĆ

22.2.2015

Nezapamćena tragedija zadesila je mjesto Dubrave u kojoj su zbog obrušavanja površinskog kopa rudnika poginula četvorica kopača, od kojih i 28 -godišnji Adel Šehić. Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je njegovu porodicu gdje smo zatekli mnoštvo automobila, rodbine i prijatelja ispred kuće. Adelov dajdža Ismet i tetak Hasan jedini su uspjeli progovoriti za naš portal.

Kažu da su roditelji i supruga u šoku i piju tablete za smirenje. Do sad je dva puta intervenisala hitna pomoć.

Adel je živio u kući s roditeljima, a iza sebe je ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina.

- Bio je vrijedan, mlad, pun energije i elana. Borio se za život i posebno kada je dobio dijete. On nije imao drugog izbora. Teška situacija ga je natjerala da ide, da zaradi hljeb za sebe i svoju porodicu. Prinuđen je bio da na ovakav način da radi. Njegov otac Meho je srčani bolesnik. Skoro se operisao. Ne znamo kako će sve ovo preživjeti - kazali su dajdža Ismet i tetak Hasan.   

Adelov brat Almir živi nedaleko od njih. Potresen je došao ispred kapije PK Dubrave. Ogorčen je što proces spašavanja teče sporo.

kuca-poginulog-alema-dedica

Foto: S. Mumić (Ispred kuće nastradalog Alema Dedića)

Ispred kuće poginulog Alema Dedića, rođaka preživjelog Mersada, nismo našli nikoga. Naišli smo na zaključana vrata.

Prema riječima komšija, Alem je živio sam. Otac mu je umro prije nekoliko godina, majka se preudala i živi u Norveškoj, a sestra je udata. On je oženjen, ali ne živi sa suprugom koja je trudna.  Njega su danas drugog izvukli ispod Površinskog kopa Dubrave.