CRNA HRONIKA

Roditelji tvrde da Dino Ćosić nije umro od droge ili alkohola

Sedam mjeseci od misteriozne smrti u KPZ Tuzla

A. HADŽIĆ

20.2.2015

Ni sedam mjeseci nakon što je u ćeliji Kaznenopopravnog zavoda Tuzla – ekonomska jedinica na Kozlovcu mrtav pronađen Dino Ćosić iz Lukavca, njegovi roditelji nisu dobili zvaničnu informaciju o uzroku njegove smrti.

Prema riječima Senaida Ćosića, oca umrlog Dine, nalazi obdukcije, kao i vještaka iz Sarajeva i Novog Sada, u kome su rezultati vještačenja krvi na prisustvo otrova, alkohola i droga u trenutku smrti njegovog sina, stigli su još u oktobru u   Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, ali do sada u ovom slučaju nema tužilačke odluke.    

- Ovdje neko krije razloge zbog kojih je moj sin umro. Ne upirem prstom ni u koga, ali hoću da znam od čega je umro. Svojim kanalima sam pribavio nalaze vještačenja, iz kojih se jasno vidi da smrt nije nastupila od srčanog udara, droge ili alkohola. Sedam mjeseci tražim odgovor Tužilaštva, ali neuspješno – kazao nam je utučeni Senaid.

Podsjećamo, Dino Ćosić pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u jutarnjim satima 7. avgusta prošle godine. Neposredno prije smrti, s ostalim zatvorenicima u ćeliji u kojoj je boravio, pripremao se za odlazak na redovne dnevne aktivnosti.

dino-cosic

Dino Ćosić: Smrt u zatvoru

U pripremama je kasnio i u jednom trenutku je ostao sam u ćeliji da bi, nakon kratkog vremena, bilo pronađeno njegovo tijelo.

Uviđaj i obdukcija tijela urađeni su istog jutra, a da njegovi roditelji nisu bili ni obaviješteni da im je sin mrtav.  

- Neću se zaustaviti dok ne utvrdim pravi uzrok smrti mog sina. U nalazu obdukcije jasno je rečeno da se u zoni grudnog koša s desne strane nalaze tragovi na kojima je promijenjena boja kože, iz čega se,  kako su mi privatno objasnili neki moji prijatelji ljekari, da zaključiti da su te promjene posljedica svježeg udarca ili nekog drugog fizičkog pritiska – navodi Ćosić.

Inače, ranije je bilo saopćeno da je smrt Dine Ćosića nastupila usljed disfunkcije centra za disanje te da je obdukcijom utvrđeno da na tijelu umrlog nisu nađeni tragovi nasilja, odnosno davljenja.