BIH

Rezultati eksterne mature u TK nisu bitni za upis u srednje škole

OBRAZOVANJE Polaganje ispita služi samo za uvid u znanje osnovaca

A. HADŽIĆ

19.2.2015

Već treću godinu u osnovnim školama Tuzlanskog kantona učenici završnog razreda pristupaju polaganju eksterne mature. Riječ je o ispitu koji još samo služi za institucionalni uvid u stečeno znanje učenika tokom osnovnog obrazovanja iz pojedinih predmeta i ne predstavlja parametar na osnovu kojeg učenik može biti rangiran pri upisu u srednje škole.

Dva predmeta

Osnovci na eksternoj maturi polažu ispite iz maternjeg jezika i matematike. Koliko pokazano znanje na ovom ispitu može biti mjera ukupnog znanja učenika iz oblasti koje polažu, teško je reći, posebno što ta oblast tek treba da se zakonski uredi.

Naime, još prije godinu krenulo se sa izradom novog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji je predviđao donošenje podzakonskih akata, koji će striktno regulirati oblast eksterne mature, a koji je iz za sada nepoznatih razloga povučen iz procedure.

nikola-cica55

Čiča: Stručan pristup 

- Ne znam iz kojih razloga se stalo s donošenjem ovog zakona.  Kada se zakon ponovo nađe na dnevnom redu, izradi akata koji budu regulirali oblast eksterne mature morat će se prići vrlo stručno i pažljivo. U procesu donošenja regulative u oblasti obrazovanja ne smije se ništa prebijati preko koljena i vjerujem da se to u TK neće dogoditi - kazao nam je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Dobar projekt

Čiča ističe da je projekt eksterne mature u osnovnim školama  dobar, ali da primjeni ovog projekta, u smislu da rezultati eksterne mature budu ulazna karta za upis u srednju školu, struka mora prići vrlo odgovorno i pažljivo.

Test u gimnazijama

U gimnazijama Tuzlanskog kantona još od 2006. godine uvedeno je polaganje mature, koja podrazumijeva polaganja testa općeg znanja, koji je eliminatoran, i znanja iz izbornih predmeta. Tek nakon položene mature učenik može dobiti diplomu o završenoj gimnaziji, ali rezultati postignuti na maturi ne utječu na proces upisa na željeni fakultet.