BIH

ŠOKANTNO Srednjoškolac o Bošnjaku u zapadnom Mostaru: Tamniji su od Hrvata, imaju drugačiju teksturu lica!

Izjava učenika Srednje saobraćajne škole

Autor:A. Vr.

18.2.2015

Bosna i Hercegovina država je u kojoj tinejdžeri iz Mostara nikad u životu nisu vidjeli Stari most, prešli na drugu strane obale ili razgovarali sa svojim vršnjacima druge etničke pripadnosti. Međutim, znaju ih prepoznati po "boji kože i teksturi lica", navodi se u emisiji "Perspektiva", tv serijal koji Radio Slobodna Evropa realizira u saradnji sa produkcijom "Mebius Film" .

U ovom tv serijalu rade se priče o najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Riječ je o 12 tema koje se obrađuju u različitim sredinama. U jednoj od emisija mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosnu i Hercegovini i odnosu prema komšijama druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad.

Posebno su bile šokantne izjave učenika mostarske Srednje saobraćajne škole po imenu Ante. Otkrio je kako nikada u životu nije prešao na drugu stranu obale niti vidio Stari most.

Razlog je, tvrdi, što strahuje da će odmah biti prepoznat kao Hrvat i ugroziti svoju fizičku sigurnost, jer on s druge strane bez problema može prepoznati Bošnjake koji se nađu na suprotnoj obali, a koji, prema njegovim riječima, u odnosu na Hrvate imaju drugačiju boju kože, govor, kretnje i teksturu lica!

Uvjerite se šta je srednjoškolac Ante rekao o Bošnjaku u zapadnom djelu Mostara.