BIH

Moramo prodavati namještaj da platimo kiriju!

KAKANJ Mještani naselja Bare na rubu očaja, još čekaju odgovor nadležnih

E. Trako

18.2.2015

Stanovnici naselja Bare kod Kaknja, koje je 4. januara pogođeno katastrofalnim klizištem, kada je poginula Samira Kovačević, a još tri osobe su povrijeđene, još nisu adekvatno smješteni niti im je dato zeleno svjetlo za eventualni povratak u Bare.

Nove informacije

Odranije je poznata nesuglasica, nastala na relaciji Općine Kakanj i "Elektroprivrede BiH", o tome ko će snositi troškove saniranja klizišta. I dok se stvara sve veći vremenski vakuum, mještani Bara snalaze se kako umiju, vlastitim sredstvima unajmljuju kuće, sobe, garsonijere, prodaju namještaj da plate kiriju i režije...

Almin Musić, predstavnik mještana pogođenih klizištem, kaže da sve predugo traje, a adekvatnom rješenju ne nazire se kraj.

almin-music

Musić: Predugo traje

- Obećali su nam da ćemo do 1. marta znati šta ćemo dalje. Mada, ne vjerujemo više nikome. Vidjeli smo šta je bilo u majskim poplavama i klizištima, ti ljudi još žive po šupama i garažama. Plašimo se da će i nas zadesiti ista sudbina - kaže Musić.   

Naredba o evakuaciji u naselju Bare i dalje je na snazi, a mještani i ne pomišljaju da se vrate. Behrad Kazazović, ratni vojni invalid, kaže da bi, da mu nije bilo prijatelja, i sada bio na ulici.

- Čovjeku sam na teretu, dao mi je sobu da živim kod njega. Inače ne znam gdje bih otišao. Svakodnevno nas bombardiraju novim informacijama, sad ovako, sad onako. Svi smo zbunjeni od viška informacija, kao da nas zavlače. Nama je najbitnije da se nadležni dogovore ko će snositi troškove sanacije i da nam kažu ima li povratka kući, a ako nema, da se snalazimo - kaže Kazazović.   

Prva pomoć

Općinske vlasti osigurale su novac za prvu kiriju, a odmah su izvršene isplate za prvu pomoć domaćinstvima koja su pretrpjela totalnu štetu. Isplaćeno je po 700 KM pomoći kako bi mogli kupiti hranu i ostale kućne potrepštine.