BIH

Galijašević će predložiti novu Vlade ZDK

Potvrđen prijedlog kandidata za mandatara

Autor:V. B.

17.2.2015

Nakon što je Klub poslanika SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (SKZDK) jučer dostavio prijedlog svog kandidata Miralema Galijaševića, dipl.ecc. iz Zenice, za novog premijera ZDK-a, predsjedavajuća SZDK Draženka Subašić (DF) održala je danas konsultacije sa svojim zamjenicima Ivom Tadićem (NHS/HDZ) i Jasminom Duvnjakom (SDA) i zajednički potpisali Odluku o imenovanju kandidata za premijera ZDK-a.

- Donijeli smo odluku da kandidat za premijera Vlade ZDK upravo bude Miralem Galijašević. U narednom periodu očekujemo prijedlog ministara, kako bi SZDK krajem ovog mjeseca ili početkom marta potvrdila izbor nove Vlade ZDK- kazala je Subašić. 

Za sada su, zvanično, poznata samo imena kandidata za ministre iz redova SDA u Vladi ZDK: Himzo Smajić iz Tešnja (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo), Nuredžehan Šahinović iz Žepča (rad, socijalna politika i izbjeglice), Fahrudin Čolak iz Olova (boračka pitanja), Mirnes (Fadil) Bašić iz Kaknja (pravosuđe i uprava), te Mensur Sinanović iz zavidovića (obrazovanje, nauka, kultura i sport).

Koalicija HNS/HDZ bi već sutra trebala potvrditi i kandidate za dva mjesta koja pripadaju njima, ali saznajemo da će to sigurno biti Andrej Kajić iz Žepča (finansije) i Zvonimir Anđelić iz Usore (privreda).

DF čeka još na potvrdu s višeg nivoa za prijedlog svoja tri kandidata za ministrtva koja su njima pripala: zdravstva, unutrašnjih poslova i prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline.