BIH

Oprema u rudnicima starija je od rudara!

Komorati traže uvjete za rad i veću sigurnost

E. Trako

17.2.2015

Na katastrofalan položaj rudara u Federaciji BiH, posebno u segmentu sigurnosti na radu, Savez sindikata radnika rudnika (SSRR) Federacije BiH upozorava duži period, ali višegodišnji maćehinski odnos vlasti u FBiH vodi ka jednom - novoj husinskoj buni komorata većeg bh. entiteta!

Zastarjele metode

Poboljšanje životnog standarda rudara, humanizacija rada u rudnicima, zapošljavanje pripadnika Armije RBiH i članova porodica poginulih radnika rudnika, samo su neki od zahtjeva od kojih rudari ne mogu i ne žele odustati. Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH, uputio je apel mandataru za sastav Federalne vlade, kao i resornom ministru, iz koje god političke opcije bili, da ne ignoriraju zahtjeve rudara, jer strpljenja je sve manje.

- Spremni smo razgovarati za stolom. Ako se ogluše, legitimno je pravo da svi izađemo na ulice. A zna se kako izgleda kada rudari izađu na ulice - kaže Husić.

Komorati rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka iz Tuzle, Kakanj, Zenica, Breza, Đurđevik, "Abid Lolić" iz Han-Bile kod Travnika, Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su ujedno i članice koncerna "Elektroprivrede BiH", potcrtavaju da konačno treba početi izrada efikasnijih i produktivnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta u rudnicima.

husic-oruc-bisic

Stare metode

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudnika Zenica, za naš list kazao je da se u ovom rudniku još radi zastarjelim metodama, komornim otkopavanjem uglja.

- Jednostavno se mora nastaviti proces investiranja u rudnicima, modernizacije i nabavke savremenije opreme. Sigurnosni uvjete rada moraju se podići na viši nivo. Gorske udare, kao što je bio slučaj u jami Raspotočje, teško je predvidjeti, ali na sigurnosti se mora poraditi - dodaje Oruč.
 

Koliko je situacija u rudnicima teška, pokazuju konstatacije Bahrudina Bišića, člana Sindikata rudnika "Abid Lolić" iz Han-Bile kod Travnika.

- U našem rudniku oprema je starija od rudara. Investicije su samo djelimično poboljšale stanje. U naš rudnik, a vjerujem i u većinu ostalih, najviše se ulaže radi povećanja proizvodnje uglja. Za većinu radnika to je jedini izvor prihoda, ljudi moraju raditi, često riskirajući vlastite živote - pojašnjava Bišić.  

 

Štrajk u Đurđeviku

Rudari površinsko kopa Višća pri RMU Đurđevik jučer su se pobunili jer je, kako tvrde, nezakonito, bez konkursa, za pomoćnog bageristu na samom kopu primljen Safer Mulić, koji ne ispunjava uvijete za to radno mjesto. Ističući da ne žele obustaviti proizvodnju, rudari kažu da će o ovom problemu pokušati razgovarati s Upravnikom rudnika. No, ako se direktor i Uprava ogluše, najavljuju da će, u skladu sa zakonom, stupiti u štrajk.