BIH

Ogroman posao čeka novu vlast u Federaciji BiH

CCI predstavio rad Vlade i Parlamenta FBiH

Es. D.

16.2.2015

Pedstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) održali su danas u Sarajevu pres-konferenciju na kojoj su govorili o rezultatima rada Vlade i Parlamenta FBiH u periodu od 12. oktobra do 31. decembra prošle godine.

Istaknuto je da su glasači u FBiH na oktobarskim izborima pokazali nezadovoljstvo radom prethodnog saziva Parlamenta i, glasajući za nove ljude, izrazili želju za pozitivnim promjenama u narednom periodu.

Samo 19 od 109 poslanika koji su, čitav period ili samo njegov dio, bili u sastavu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u prethodnom mandatu, ponovo su dobili povjerenje građana i postali poslanici novog saziva Parlamenta. Četiri petine Predstavničkog doma su „novi ljudi“ – rekla je Lejla Deronja-Suljić, konsultantica CCI-a za praćenje rada Parlamenta FBiH.

Ona je posebno potcrtala činjenicu da potpuno neprimjećen prolazi podatak o krajnje niskom broju žena u Federalnom parlamentu, što je, kako kaže, samo odraz njihovog neravnopravnog položaja u društvu.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u novom sazivu su svega 23 žene, poslanice, naprema 75 poslanika. U Domu naroda podaci su još porazniji. U novom sazivu je samo osam delegatkinja, odnosno svega 14 posto. Ovo je razlog za razmatranje opcije uvođenja pozitivne diskriminacije u izborni sistem – smatra Deronja-Suljić.

Ogroman posao čeka nove poslanike u Parlamentu FBiH jer, kako ističu iz CCI-a, više od 200 različitih mjera, među kojima je i 87 zakona i tri strategije, čeka na odluku jednog ili oba doma Parlamenta FBiH.

O radu Vlade FBiH govorio je Denis Telić koji je rekao da je i nakon izbora Vlada u tehničkom mandatu nastavila sa izraženom politikom „kadriranja“, odnosno, razrješavanjem i novim imenovanjima na funkcije u javnim preduzećima, upravama, nadzornim i upravnim odborima, komisijama...

Stanje u oblasti zapošljavanja, odnosno enormna nezaposlenost, ostaje do kraja mandata još aktuelne Vlade, njen ključni neuspjeh. U FBiH je u prvom postizbornom mjesecu 2014. godine više zaposlenih u odnosu na isti mjesec 2010. godine za 5.775 osoba. Međutim, pri tome je došlo do drastičnog povećanja broja prijavljenih nezaposlenih tako da ih je u novembru 2014. godine više za 28.259 osoba u odnosu na novembar 2010. godine – kazao je Telić.

Glasnogovornica CCI-a, Majda Behrem-Stojanov istaknula je da je u ovom trenutku, prije svega, potrebno hitno dovršiti proces konstituiranja vlasti, poštujući zakone, a potom odgovorno pristupiti poslu.