GLOBUS

OSCE: Primirje u Ukrajini se uglavnom poštuje

Oružani sukobi nastavljeni u Debaljcevu i Lugansku

Fena

15.2.2015

Primirje, koje je u ponoć stupilo na snagu na istoku Ukrajine uglavnom se primjenjuje, ali su izuzeci Debaljcevo i Lugansk, gdje se oružani sukobi nastavljaju, izjavio je šef misije OSCE-a Ertugrul Apakan.

Apakan je rekao da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine odbili da dozvole posmatračima OESC-a da stignu do opkoljenog grada Debaljceva, nakon što je danas stupio na snagu prekid vatre.

Pripadnici proruskih snaga su rekli da prekid vatre ne odnosi na Debaljcevo, poprište najtežih borbi u proteklih nekoliko sedmica, prenio je Reuters.

Članice trilateralne Kontakt grupe za rješavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mjera za primjenu ranijih sporazuma iz Minska.

Ranije danas dva civila poginula su pošto su proruske snage ispalile granate ubrzo poslije stupanja na snagu primirja na istoku Ukrajine, saopštio je jutros kijevski zvaničnik.

- Oko 20 minuta, nakon što je stupilo na snagu primirje stariji muškarac i žena poginuli od eksplozije projektila `grad` koji je pogodio grad Popasna u regionu Lugansk, potvrdio je lokalni guverner Genadij Moskal, prenijela je agencija AFP.