BIH

AVAZ NA INAUGURACIJI Ne krijući suze Grabar- Kitarović položila svečanu zakletvu

Zagreb pod pojačanim mjerama osiguranja

M. KEBIĆ

15.2.2015

12:46 - Svoj govor Kolinda Grabar - Kitarović završila je riječima "Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska". Izjavila je da će Hrvatska biti bogata zemlja, te da nema ni jedan razlog da to ne bude. Pod vidnim utiskom događaja, sišla je među publiku i stala pored supruga Jakova Kitaorovića. Na centralnoj bini u toku je svečani nastup volakinih solista, izvornih i horskih grupa, poslije čega će ceremonija šeste inauguracije, odnosno inauguracije prve hrvatske predsjenice, biti privedena kraju.

12:35 -  Ne krijući suze radosnice, Kolinda Grabar-Kitaorović, rekla je da strateški interes u budućnosti mora biti otvaranje novih radnih mjesta.

-Moramo podsticati nametanje novih poslovnih ideja. Naša poljoprivreda da se izgradi, naši težaci su naša nada. Izvoz će biti naše poslovno opredjeljenje, rekla je Grabar - Kitarović.

Osvrnula se i na na to da će strateški culj u budućnosti biti i unapređenje situacije u školskom i obrazovnom sistemu.

-Moramo pojačati napore kako bi dobili sredstva iz evropskih fondova u najkraćem roku - istakla je Grabar - Kitarović.

Dotakla se članstva u NATO-u, rekavši da je Hrvatska miroljubiva zemlja, pozdravila je pripadnike hrvatskih oružanih snaga. Rekla je da su strateški interesi izgradnja dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, te da podržava sve konstitutivne narode u BiH, te da će joj nastojati pomoći da ubrza svoj evropski put.

inauguracija-3

12:25 - Kako izvještava naš reporter, u toku je govor Grabar - Kitarović u kojem ona poručuje da se obavezala da ću služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima.

- Potpuno svjesna cijele situacije preuzimam odgovornost hrvatske predsjednice. Biću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost i bilo koju drugu orjentaciju. Hrvatice i Hrvati, hvala vam što ste mi ukazali povjerenje. Biću vaša predsjednica. Boriću se za Hrvatsku u kojoj će se više rađati nego umirati. Ni od koga neću tražiti ništa osim zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Pozivam sve nas da iza sebe ostavimo podjele i da gradimo zajedništvo - navela je u svom govoru, između ostalog, Grabar - Kitarović.

12:10 -  Ustavna sudinica Omejec ozvaničila Kolindino preuzimanje funkcije predsjednice, a prvi je na svečanoj bini joj čestitao suprug Jakov Kitarović. Svečani horovi trenutno izvode tradicionalne izvedbe. U toku je ispaljivanje počasnih plotuna iz topova hrvatske vojske i uručenje lente. Nakon toga slijedi njeno obraćanje javnosti.

inauguracija-4

12:05 - Nakon uvodnog govora predsjednice Ustavnog suda Hrvatske, Jasne Omejec, Grabar - Kitarović je pristupila polaganju zakletve. S lijevom rukom na Ustavu Republike Hrvatske, takozvanim brojem 1, a desnom u zraku, zaklela se da će funkciju predsjednice obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Ponavljajući riječi za Ustavnom sudinicom, zaklela se da će se držati slova i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnog i pravnog poretka Hrvatske, te čuvati suverenitet i jedinstvo Hrvatske.

Nakon što je potpisala zakletvu, Ustavna sudinica je rekla da su ispunjene sve pretpostavke za preuzimanje funkcije. Vani odjekuju buran aplauz i povici: "Hrvatska, Hrvatska!"

inauguracija-6

12:01 - Vokalna solistica Renata Sabljak, nakon minuta ćutanja izvodi tradicionalnu pjesmu "Dej mi Bože". Potom sljedi ceremonija polaganja zakletve.

12:00 - Kolinda Grabar - Kitarović, u pratnji supruga, upravo se popela na svečanu binu odakle je simboličnim mahanjem ruke pozdravila sve prisutne. U toku je izvođenje himne "Lijepa naša domovino", a potom će usljediti minut ćutanja za sve hrvatske borce iz Domovinskog rata.

11:55 - Zvanični spiker pozvao je i ustavne sudije koji su došli na centralnu binu iz Ustavnog suda. Pred njima će predsjednica Kolinda Grabar - Kitaorvić, uskoro položiti svečanu zakletvu. Ona je neposredno ispred centralne bine. Vani se čuje ovacija građana koji uzvikuju: "Hrvatska, Hrvatska!", i pjesma: "Zovi, samo zovi!". Uz zvonjavu oglasio se s kule Lotrščak oglasio se Grički top i fanfare.

11:53 - Zvona na Crkvi Svetog Marka već uveliko zvone. Dok se Grabar - Kitarović približava bini, javnosti se obratio premijer Srbije, Aleksandar Vučić koji joj je čestitao na uspjehu. rekao je da Hrvatska i Srbija imaju 90 posto slične interese, a to je ekonomski napredak. U tom kontekstu moraju dobro da sarađuju i to je dobro za narode u obje zemlje, naglasio je Vučić.

11:49 - Kako javlja naš reporter sa lica mjesta istovremno dok se Kolinda Grabar - Kitarović kreće crvenim tepihom prema centralnoj bini, s druge strane Crkve Svetog Marka, svoj posljednji hod u funkciji predsjednika, crvenim tepihom, obavio je i dosadašnji predsjednik Ivo Josipović. Grabar - Kitarović je, idući do centralne bine, u pratnji jakih mjera obezbjeđenja, zastaje i pozdravlja se sa građanima, kao i sa djecom koja su prvoj predsjednici poželjela pružiti ruku.

11:44 - Dok je Grabar - Kitarović prolazila Tomićevom ulicom, nekoliko hiljada Zagrepčana dočekalo ju je velikim aplauzom i pjesmom. Predsjednica Hrvatske ih je pozdravila, a potom sa suprugom, koji je kupio karte za uspinjaču, ušla u nju i popela se na Gornji grad. Trenutno se kreće crvenim tepihom između špalira istorijskih brigada i nekoliko hiljada građana koji su je dočekli velikim ovacijama i aplauzom.

11:41 -  Uoči same inauguracije, javnosti se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. On je rekao da je ovo svečani trenutak za Hrvatsku, te da očekuje saradnju s predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović bez ikakvih pritisaka.

Ona se upravo pješke kreće Tomićevom ulicom u pratnji supruga prema uspinjači kojom će se popeti na Gornji grad. Prva predsjednica odjevena u je svečani plavi komplet i kaput.

11:30 -  Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta veliki broj delegacije već je stigao na Markov trg, a očekuje se da uskoro dođu i najviši svjetski funkcioneri koji su doputovali na inauguraciju. Za privilegovene u prvim redovima predviđeno je 900 mjesta ispred svečane bine. Tu će mjesta zauzeti bivši predsjednici Hrvatske sa suprugama, članovi Vlade Hrvatske i Sabora s lijeve strane i visoki zvaničnici s desne strane.

Kompletna organizacija do sada protiče bez problema, a sa zagrebačkog aerodroma potvrđeno je da su odavno stigli predsjednici država iz regije, kao i premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Potvrđeno je da su stigli i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Mladen Ivanić i članovi Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Na Markovom trgu obezbijeđeno je i 1.000 stajaćih mjesta, a uži prostor na Markovom trgu oko svečane bine obezbjeđuje 350 policajaca.

Plavi tepih na bini usisan je prije desetak minuta, a više od 300 snimatelja i fotoreportra, te pratećeg tehničkog osoblja je na svojim mjestima. Počasna bojna, koja će ispaliti počasne plotune, uvježbala je odlaganje i uzimanje oružja.

Vrijeme je sunčano i trenutna tepmeratura u Zagrebu iznosi sedam stepeni.

Uspinjača kojom će proći predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, u pratnji supruga i uspeti na gornji grad, detaljno je pregledana i spremna. Ono što je zanimljivo jeste da prva hrvatska predsjednica tokom inauguracije neće nositi lentu, s obzirom da se lenta ne nosi na kaput. Njen dolazak očekuje se uskoro i ceremonija bi trebalo da počne tačno u podne kada se oglasi Grički top i zvona na Crkvi Svetog Marka.

inauguracija-2

10:41 - Markov trg je i definitivno spreman za početak inauguracije prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović. Svečani horovi i vokalni solisti izveli su posljedenje probe uoči nastupa.

Ćirilometodska ulica, kojom će predsjednica Hrvatske došetati do crkve Svetog Marka, ispred koje je postavljena svečana bina, prekrivena je crvenim tepihom, a sa strana u dva špalira postrojeni su pripadnici istorijskih svečanih brigada.Iza njihovih leđa, duž cijele ulice, nalazi se nekoliko hiljada građana koji su došli da upriliče ovu ceremoniju, koja je danas nesumnjivo najveći regionalni i evropski događaj.

Njima su podijeljene male zastavice Republike Hrvatske kojima će mahati dok prva predsjednica bude porlazila crvenim tepihom, javlja naš reporter sa lica mjesta.

Uskoro se očekuje i dolazak više od 80 delegacija iz cijelog svijeta, koje će prisustvovati svečanoj ceremoniji. Članovi delagcija smješteni su u hotelu "Westin" u centru Zagreba, koji je pod najvišim mjerama obezbjeđenja. Saznajemo, predsjednici država, ministri vanjskih poslova, i drugi zvaničnici koji predovde delagcije, na Markov trg trebalo bi da budu dovezeni autobusima.

fullsizerender

Zagrebački Markov trg spreman je za početak šeste inauguracije, odnosno inauguracije prve predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović.

Uoči samog početka dovršavaju se pripreme posljednjih detalja, poput razvlačenja crvenog tepiha od centralne bine, na kojoj će Grabar – Kitarović danas položiti svečanu zakletvu, pa do uspinjače kojom će se popeti na Gornji grad.

Počasna bojna kao i 40 historijskih brigada spremne su za postrojavanje. Među njima najpoznatiji su sinjski alkari, dubrovački trombonjeri, kravat pukovnija, zrinjska garda i druge.

U Staru gradsku vijećnicu već dolaze brone novinarske ekipe, njih više od 300 akreditovanih, a HRT je za direktan prenos obezbijedio šest reportažnih kola i 25 kamera. To je pokazatelj o kakvom se spektakularnom događaju radi s obzirom da je u glavni grad Hrvatske stiglo 87 stranih delegacija.

grabar-kitarovic-1

Na licu mjesta saznajemo od organizatora da je prisustvo otkazao predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, zbog intenziviranih ratnih sukoba u njegovoj zemlji. Za razliku od svih ranijih, na ovoj inauguraciji prisustvovaće najveći broj delegacija, potvrdio je "Dnevnom avazu" Mladen Pavić, portparol Kolinde Grabar – Kitarović.

- Predviđeno je da devet delegacija predvode predsjednici država, četiri predvode predsjednici parlamenata, šest delegacija predvode ministri, od koji su četiri ministri vanjski poslova. Jedini premijer koji predvodi delegaciju je premijer Srbije, Aleksadnar Vučić , rekao je Pavić za "Avaz".

Ceremoniju će pratiti više od 300 akreditovanih medijskih kuća iz regije i Evrope. Mjere osiguranja podignute su na najviši nivo. U užem centru Zagreba saobraćaj je danas obustavljen, dok je juče regulacija saobraćaja bila pod posebnim režimom.

Na raskrsinacama širom grada raspoređene su policijske patrole iz cijele Hrvatske, a u pripravnosti su i vojne trupe.

Šahtovi su zavareni, a ulice oko ekskluzivnog hotela „Westin“, u kojem su smještene delegacije, označene su policijskom trakom.

Pred početak same inauguracije razastrt je crveni tepih i u toku je postrojavanje počasnih brigada između kojih će, od uspinjače do centralne bine, proći prva predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović.

inauguracija

Pored svečane bine dva hora već su na pozicijama i spremni za početak inauguracije. Horovi upravo obavljaju posljednju probu pred nastup izvedbe himne "Lijepa naša domovino", uoči polaganje svečane zakletve Grabar – Kitarović, pred predsjednicom ustavnog suda Jasnom Omejec.

Na bini dominira 12 zastava, od toga šest je zastava Hrvatske, a šest Evropske unije, naizmjenično poredanih.

Na mjestima predviđenim za strane delegacije poredani su papiri sa zvaničnim govorom prve hrvatske predsjednice.

Saznajemo, Grabar – Kitarović je ovaj govor brusila do zadnjeg dana, i posljednja verzija završena je juče.

Osnovna poruka koju će togom govora iznijeti je novo zajedništvo koje Grabar – Kitarović želi nametnuti odmah na početku svog mandata. Poznato je da ona dolazi iz suprotne političke opcije u odnosu na Vladu čiji je predsjednik Zoran Milanović. Naglašeno je i to da nova predsjednica posebnu pažnju želi posvetiti mladima.