BIH

Ispovjest bh. nesuđene starlete: Umjesto slave, život mi se pretvorio u pakao!

O nemoralnim ponudama i prostituciji

Es. MURAČEVIĆ

14.2.2015

Više se i ne sjećam kada sam prvi put s nekim od brojnih slatkorječivih muškaraca koji su prošli kroz moj život legla u krevet. Ovako svoju šokantnu ispovijest za naš list počinje djevojka koja je, kako kaže, u želji da uspije na bh. estradi, prošla golgotu. Sve je, prema njenim riječima, počelo na promociji CD-a jedne bh. zvijezde.

Granice ukusa

- Mene je angažirala agencija koja je organizirala promociju. Nije mi bilo teško, imala sam ambiciju da i sama uplovim u estradne vode. Znala sam da će mi druženje sa zvijezdama pomoći - priča ova djevojka.

Na promociji je srela našeg poznatog hitmejkera koji ju je, ističe, "prosto opčinio svojim pohvalama".

- Imponovalo mi je da budem u njegovom društvu, topila sam se od miline. Govorio mi je da bi od mene mogao napravite zvijezdu. Razmijenili smo brojeve telefona i dogovorili se da dođem do njega na probno snimanje... i tako je sve počelo - navodi ona.

Nakon toga učestvovala je na nekoliko takmičenja amatera pjevača. Priznaje da nije uvijek bila najbolja, ali ju je izgled gurao u prvi plan.

- Tek nakon više takvih "pobjeda", shvatila sam zbog čega su neki članovi žirija insistirali da baš ja budem među najuspješnijima. Njihova čestitanja ponekad su prevazilazila granice dobrog ukusa. Ljubiti nekoga ili dopustiti da te dira bio je sastavni dio života onih koje su željele doći do estradnog trona bez novca - nastavlja naša sagovornica, ukazujući na strahote kroz koje prolaze mnoge djevojke koje žele uspjeti.

Kaže da je sve duže izbivala iz kuće, počela upoznavati noćni život, alkohol, drogu...

- Muškarci su me predavali jedan drugome kao štafetnu palicu. Kompozitor tekstopiscu, ovaj aranžeru, on vlasniku neke diskografske kuće, menadžeru, fotografu... Svi su obećavali da će od mene napraviti zvijezdu. Kasno sam shvatila da sve to nije za mene. Ali, povratka nije bilo. Probna snimanja trajala su unedogled. Umjesto pjesama, svi su "obrađivali" mene. Istina, na tržište je izbačeno stotinjak primjeraka mog albuma, što nije bilo dovoljno da me javnost primijeti - priča ona.

Ipak, i to joj je, kako kaže, udarilo u glavu. Mislila je da je uspjeh konačno stigao, ali i dalje je bilo teško doći do angažmana.

- Spavala sam sa svakim gazdom kod kojeg sam pjevala. Mnogi su tražili da spavam i s nekim od njihovih "moćnih" gostiju. Teško je bilo ugovoriti nastup, a da pored pjevanja nisam morala spavati s nekim. Počeli su me ubjeđivati da se oskudnije oblačim, da uradim malo slobodnije fotografije, dok me nisu ubijedili da će slava i uspjeh brže doći ako sa sebe odbacim sve krpice i slikam se gola.

Kako je teška takva slava, shvatila je tek kada su se njene nage fotografije počele pojavljivati u medijima. Čaršija ju je stavila na stub srama. Umjesto zvijezdom, preko noći, svi su je počeli nazivati lakom djevojkom.

- Nisam više mogla od provokacija izaći na ulicu. Morala sam isključiti telefon zbog silnih pozivanja na lude provode u krevetu muškaraca. Već godinama živim u nekoj vrsti kućnog pritvora. Roditelji su me odbacili, rijetko ko zakuca na moja vrata - s gorčinom govori ova djevojka koja se, kako sama kaže, hiljadu puta pokajala što je ikad i poželjela biti estradna zvijezda.

Nemoralne ponude

Ima li, zaista, prostitucije na estradi, šta se krije iza glamura izbora za Miss i sličnih manifestacija, pitali smo neke od osoba iz javnog života. Mnoge bh. "zvijezde" nisu željele govoriti o ovoj temi. Ali, bilo je i onih koji se nisu libili iznijeti svoj stav.

- Ne podržavam žene koje preko kreveta dolaze do novca. Današnji muškarci prestali su se truditi, jer novcem mogu dobiti skoro sve, a žene su prestale cijeniti sebe. Nemoralne ponude pljušte na sve strane, i igračice su na lošem glasu. Ovdje svi žele samo seks - ističe Marija Jerković, go-go igračica iz Beograda, koja trenutno nastupa u jednom sarajevskom klubu.

Divljak: Tražio je da spava s mojom majkom!

sandra-divljak

- Od samog početka karijere suočavala sam se s nemoralnim ponudama. Često razmišljam o tome da napišem autobiografsku knjigu i u njoj opišem sve što sam gledala i doživljavala. Zasigurno bi se u njoj našla priča o ucjenama jednog kompozitora koji je, u zamjenu za svoje "hitove" i brigu o mojoj estradnoj karijeri, tražio od moje majke da spava s njim. Tada sam bila maloljetna i on je po onoj narodnoj "Daj šta daš" na takav način želio naplatiti svoje usluge - kaže Sandra Divljak, pjevačica iz Novog Sada.