BIH

SARAJEVO Mirni protesti povodom ubistva troje studenata muslimana u SAD-u

AKOS i Udruženje "Svitanje" organizatori skupa

M. Aš.

14.2.2015

Mirni protest zbog ubistva troje sudenata muslimana u SAD-u je počeo u 13 sat, a kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta na Trgu djece Sarajeva okupilo se oko 20 građana.

Organizatori skupa, AKOS (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport) i Udruženje "Svitanje" Sarajevo, žele poslati poruku svijetu da je ljudski život jednako vrijedan te da ga tako treba tretirati i u medijima.

Uime koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija Ismet Bećar je kazao da je danas okupljenim novinarima u Sarajevu da je cilj ovog okupljanja ukazati i skrenuti pažnju na to da neke žrtve ne smiju biti drugačije od drugih.

- Ono što je posebno važno da u odbrani islama i islamske vrijednosti Muslimani ne posežu za emotivnim izljevima bijesa a pogotovo nasilja i da svoje vrijednosti brane aktivnom participacijom, u društvenim procesima - kazao je Bećar.

Na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva odata je počast i položeno cvijeće uz podsjećanje da su i ta djeca nevino stradala u Sarajevu za vrijeme rata, ali i poslije rata, kao što je počinjen zločin iz mržnje kada je jednim hicem ubijena šesnaestogodišnja Meliha Durić u Vlasenici, a za to niko nije odgovarao i niti ko spominje.