BIH

TUZLA Eksplozivna naprava bačena u ured advokata Faruka Balijagića

Noćni napad uznemirio građane

A. H.

14.2.2015

Sinoć, nešto iza 23 sata, eksplozivna naprava podmetnuta od strane nepoznatih lica, eksplodirala je u kancelariji tuzlanskog advokata Faruka Balijagića. Nakon detonacije buknuo je požar, a sama eksplozija uništila je Balijagićevu kancelarija, na kojoj su popucali prozori, izbijeni štokovi itd.

faruk-b-12
Balijagić: Priprema "jedan ozbiljan predmet"

Balijagić je za "Dnevni avaz" sinoć potvrdio da se dogodio napad.

- Radi se  o snažnoj eksploziji naprave  koja je ubačena najvjerovatnije kroz prozor od toaleta u moju kancelariju, jer se ista nalazi na nižim spratovima. Kancelarijski prostor je spaljen. Izgorjelo je sve unutra. Detonacija je izbila i vrata teška tonu. Na licu mjesta su vatrogasci. Uviđaj će se nastaviti ujutru – kazao je advokat Balijagić.

Balijagić je za "Avaz" kazao da ne može govorit o motivima napada. Potvrdio je da je u petak zastupao stranke u procesu protiv jednog poznatog kamatara iz Tuzle, ali nije mogao dovesti u vezu taj slučaj sa napadom.

faruk-balijagic

Međutim, kaže da priprema "jedan ozbiljan predmet" koji bi mogao potresti BiH, te da je vezan za jednog državnog funkcionera kojeg nije imenovao. Također, kaže da je mogao biti i ugrožen ukoliko su njegovi kontakti sa određenim osobama otkriveni.

Jedan od neimenovanih sagovornika koji živi neposredno pored mjesta gdje se eksplozija dogodila, novinarima je sinoć kazao da je u trenutku detonacije  iz svoje kuće pogledao prema mjestu eksplozije i vidio osobu koja je imala fantomku na glavi kako dolazi iz pravca zgrade prema gradu.

U Operativnom centru MUP-a TK potvrdili su nam da se eksplozija, zasad nepoznate naprave, dogodila ispred ureda advokata Faruka Balijagića.

- O svemu je obavješten tužilac, uviđaj je trenutno u toku i više informacija o ovom događaju znat će se  nakon uviđaja – kazao nam je operativni dežurni MUP-a TK.

faruk-balijagic-1

Inače, nakon  eksplozije buknuo je požar koji je zahvaljujući intervenciji Vatrogasne brigade iz Tuzle ubrzo ugašen. U trenutku kada je buknuo požar, u vatri i dimu ostali su zarobljeni članovi porodice Bećirević na spratu iznad Balijagićevog ureda, ali je brzom intervencijom vatrogasaca tragedija spriječena.

Inače, ovo je u zadnjih nekoliko godina drugi napad na imovinu Faruka Balijagića.

balijagic1

Tokom noći mjesto događaja obezbjeđivali su pripadnici MUP-a TK, a pridružili su im se i pripadnici Federalnog MUP-a čekajući nastavak uviđaja koji je započeo sinoć nakon što se eksplozija dogodila.

Veći broj policajaca i jutros je ispred Balijagićevog ureda u kome je, kako se jutros moglo vidjeti izgorjelo sve. Da li su izgorjeli spisi koji su se nalazili u uredu zasad nema informacija.

Prijeteća poruka

Balijagić je rekao da je u petak dobio SMS u kojem se s nepoznatog njemu broja izražava saučešće za kolegicu Jasminu Koričić, koja je ubijena u napadu u Bihaću. Takvu poruku Balijagić je shvatio kao prijetnju.

- Mogu samo reći da je takve poruke svojevremeno  dobivala i državna tužiteljica Diana Kajmaković – kazao je Balijagić.