BIH

ETF na prevaru gubi milionski vrijedno zemljište?

Obimna dokazna dokumentacija završit će u Tužilaštvu KS

S. MUHIĆ

13.2.2015

Uprava Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Sarajevu atraktivno zemljište na Marindvoru, u centru Sarajeva, nedaleko od zgrade državnih institucija, pokušava na vrlo sumnjive načine dati privatnoj kompaniji „Lake“, koja na toj lokaciji želi graditi hotel, otkriva „Dnevni avaz“.

Zemljište je ovom fakultetu država dala na korištenje.

Kršili zakon

Dobro osmišljen scenarij pokušaja dodjeljivanja zemljišta privatnoj firmi, koja je, kako saznajemo, u vlasništvu Džemala Bubice, brata ministra saobraćaja u Vladi KS Jusufa Bubice (BPS), počeo je prije nekoliko godina.

Zbog sumnji, kako tvrde, u očit kriminal i mutne radnje na štetu Kantona Sarajevo, a prema zahtjevu nekoliko ministara, ovaj slučaj će, najvjerovatnije, završiti u Tužilaštvu KS. Kako saznajemo u vrhu Vlade, na sjednici su svi ministri bili protiv odluke o dodjeli zemljišta firmi „Lake“, samo je ministar Bubica bio za!

Indikativan je i način na koji je firma „Lake“ uopće došla u situaciju da joj se pokloni jedna od najatraktivnijih lokacija u državi. Prema dokumentaciji koja je u posjedu „Avaza“, ova firma je dobila posao sanacije zgrade Elektrotehničkog fakulteta.

No, iako se radi o milionski vrijednim radovima, Radna grupa za izbor najpovoljnijeg ponuđača, u kojoj je bio i dekan Elektrotehnike Narcis Behlilović, nije raspisala javni tender, iako je po zakonu morala. Posao su kao „najpovoljnijem ponuđaču“ dali firmi „Lake“!

Ova firma je potom sanirala dijelove zgrade Elektrotehničkog fakulteta, a radovi su koštali 3.179.269 KM. S obzirom na to da fakultet nema novca da plati sanaciju, a nije ga imao ni prije sklapanja ugovora, u dokumentaciji se navodi da u zamjenu za izvršene radove firmi „Lake“ žele dati zemljište na Marindvoru. Zemljište, prema procjeni, vrijedi 2.593.500 maraka!

 

bubica-behlilovic

Sumnjive okolnosti

U dopisu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, koji su dostavili Vladi, stoji da ta institucija nikada nije dala saglasnost za formiranje Radne grupe za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na zgradi Elektrotehnike. Također, u Ministarstvu tvrde da je posao firmi „Lake“ dodijeljen nezakonito.  

Većina kantonalnih ministara zbog vrlo sumnjivih okolnosti i saradnje Elektrotehničkog fakulteta i firme „Lake“ tvrdi da se radi o očitom kriminalu i osmišljenom scenariju otimačine atraktivnog državnog zemljišta!? Osim što je Vlada odbila prijedlog fakulteta, dokumentaciju koju su dobili proslijedit će i Tužilaštvu KS.

Narcis Behlilović rekao nam je da je sve rađeno prema zakonskim propisima.

- U svemu je učestvovala i Vlada KS. Što se tiče dokumentacije, o sanaciji zgrade i našeg zemljišta neka Vlada sve preda tužilaštvu. Mi imamo dokumentaciju. Sve smo radili u dogovoru s Vladom - rekao je Behlilović.

Ima li u igri El-Šidija

Atraktivno zemljište nalazi se nedaleko od zgrade u vlasništvu kontroverznog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, bliskog saradnika zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Upućeni tvrde da se ovaj slučaj može dovesti u vezu s El-Šidijem, odnosno, da je scenarij osmišljen da bi se partner Bakira Izetbegovića domogao i ove lokacije u centru Sarajeva.