GLOBUS

Najmanje 11 poginulih u Ukrajini nakon mirovnog sporazuma u Minsku

Najteža situacija oko Debelceva

Fena

13.2.2015

Osam ukrajinskih vojnika i tri civila poginuli su na proruskom separatističkom istoku Ukrajine u 24 sata i pored novog mirovnog sporazuma potpisanog u četvrtak u Minsku, prema prvom bilansu ukrajinskih i separatističkih vlasti.

- Ukrajina je izgubila osam vojnika u bombardiranjima i borbama a 34 su povrijeđena - rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Vladislav Seleznev na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je situacija "najteža" bila oko Debalceva, strateškog željeničkog čvorišta na pola puta između separatističkih glavnih gradova Donjeck i Lugansk, gdje su pobunjenici gotovo okružili ukrajinske trupe. 

Dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da separatisti žele da ukrajinske snage, koje se tamo nalaze, predaju oružje, ocijenivši da je tamo opkoljeno između 6.000 i 8.000 ukrajinskih vojnika.

Nekoliko analitičara smatra da separatisti, podržani od strane ruskih snaga, žele pokušati ponovo osvojiti Debalcev prije ponoći u nedjelju, datuma stupanja na snagu novog prekida vatre potpisanog u Minsku nakon pregovora između ukrajinskog, ruskog, francuskog i njemačkog lidera.

Bombardovanja su također obnovljena u Lugansku, jednom od regionalnih glavnih gradova i uporišta, kada su poginula tri i ranjeno pet civila, prema općinskoj službi ovog grada.

U Donjecku, uporištu pobunjenika, noć je bila nešto mirnija nego obično ali je pucnjava nastavljena oko 06.00 sati po lokalnom vremenu, uz brojne salve višecijevnih raketnih bacača Grad i desetke artiljerijskih pucnjeva, očigledno s obje strane.