GLOBUS

Početak samita u Bruxellesu kasni zbog razgovora o Minsku

Saopćenje Evropskog vijeća

Fena

12.2.2015

Početak evropskog samita u Bruxellesu će kasniti najmanje dva sata zbog produženja pregovora o Ukrajini u Minsku, saopćilo je Evropsko vijeće.

- Evropski samit će početi u 15.00 sati (14.00 sati po srednjoevropskom vremenu) ili dva sata nakon što je prvobitno predviđeno, saopćilo je Vijeće Evrope.

Ovo kašnjenje se objašnjava "razgovorima u Minsku", rekao je Preben Aamann, glasnogovornik predsjednika Vijeća Donalda Tuska. "Samit kasni iz razumljivih razloga", dodao je na svom Twitteru finski premijer Alex Stubb, predviđajući "dugi sastanak" sa svojim evropskim kolegama.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su učestvovali cijelu noć na pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim Petrom Porošenkom da bi postigli mirovni plan za Ukrajinu.

Kijev i separatistički pobunjenici su završili potpisivanjem u četvrtak ujutro mape puta da bi se vratio mir u Ukrajinu, koja predviđa, posebno, uspostavljanje prekida vatre u nedjelju i stvaranje proširene tampon zone.

S obzirom na vrijeme koje je potrebno da stignu u Bruxelles, Merkel i Hollande ne mogu biti u glavnom evropskom gradu prije poslijepodneva. Porošenko bi trebalo, također, da prisustvuje od početka satanka da bi obavijestio evropske lidere o pregovorima u Minsku.