BIH

Bakir otvorio hipodrom na kojem se odvijala prostitucija

Uskoro optužnica protiv Sulejmana Vukovića

Autor:A. NUHANOVIĆ

12.2.2015

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona privodi kraju istragu i priprema optužnicu protiv Sulejmana Vukovića, kako tvrde upućeni, narkodilera i makroa iz Gradačca. Od izvora bliskih Tužilaštvu TK saznajemo da je pitanje dana kada će optužnica biti podignuta.

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Tužilaštva TK, potvrdio nam je da je istraga protiv Vukovića otvorena u maju 2013. i da je u decembru te godine proširena. On je pojasnio da je Vuković osumnjičen za navođenje djevojaka s područja Tuzle i Gradačca na prostituciju te za krivična djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Uživanje droge

Ovaj osumnjičeni diler i makro miljenik je političkog i državnog vrha u BiH. Upravo zbog političke podrške Vuković je, saznajemo, prostituciju "legalizirao" putem hipodroma u Gradačcu. Brojni federalni i državni ministri, naime, davali su mu novac te su i svojim prisustvom uveličavali Vukovićeve manifestacije koje su održavane na tom hipodromu.

sulejman-vukovic

Foto: Arhiva (Vuković: Osumnjičen i za nabavljanje droge)

Neki, poput člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na svojoj službenoj internet-stranici objavljivali su fotografije s manifestacije u Gradačcu, kada je 7. juna 2011. svečano otvoren hipodrom, tačnije mjesto organizirane prostitucije.

- Vuković je osumnjičen da je od juna 2011. do maja 2013. organizovao veći broj djevojaka za pružanje seksualnih usluga svojim poslovnim partnerima kako bi od njih dobio određenu korist i pogodnosti pri sklapanju poslova. Također, on je djevojkama i korisnicima njihovih usluga nabavljao i omogućavao konzumiranje droga - pojašnjava Arnautović.

admir-arnautovic11

Foto: Arhiva (Arnautović: Brojne optužbe)

On navodi i da je Vuković jednom uposleniku Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) omogućavao dobivanje seksualnih usluga. Prema policijskim dokumentima, taj uposlenik je Mirza Salihović i savjetnik je ministrice Branke Đurić. On je bio član Komisije za dodjelu poticaja, koja je Vukoviću u dva navrata odobrila ukupno 165.000 KM iz federalnog budžeta.

U dokumentu FMOIT-a navodi se da je novac hipodromu odobren za obnovu smještajnih kapaciteta, a upravo su oni korišteni za organiziranje prostitucije. Zbog toga je Salihović već saslušavan u Tužilaštvu i protiv njega je otvorena istraga.

Proširena istraga

- S obzirom na to da je istraga proširena i da je izvještaj FUP-a za još jednu radnju koja se odnosi na poticaje u Tužilaštvu primljen prije mjesec dana, u ovom predmetu nije donesena konačna tužilačka odluka. Odluka će biti donesena kada se okončaju sve potrebne istražne radnje koje su i dalje u toku - istakao je Arnautović.

I Kaplan mu dao novac

Vuković je i 2012. dobio grant Federalnog ministarstva kulture i sporta, sa Salmirom Kaplanom na čelu. Iz ovog ministarstva Vukoviću je dodijeljeno 15.000 KM za organiziranje sportske manifestacije "Derby Gradačac - BiH 2012. Tripl kruna galopske utrke".

Vukoviću je pomoć stigla i od Vijeća ministara BiH, i to iz Ministarstva civilnih poslova, na čijem je čelu Sredoje Nović, te mu je 2012. na ime Konjičkog kluba Vuković Team dodijeljeno 13.000 KM.