BIH

Nakon 17 sati pregovora dogovoren mirovni plan, primirje u Ukrajini od 15. februara

Putin, Porošenko, Oland i Merkel dogovorili prekid vatre

Dž. Č. /Agencije

12.2.2015

11:05  Posao usmjeren na okončanje borbi u istočnoj Ukrajini je dogovoren nakon 17 sati pregovora u Minsku. Predstavnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske potvrdili su da će primirje i prekid vatre početi 15. februara. Postignuti dogovor podrazumijeva povlačenje teškog naoružanja iz prednje linije u istočnoj Ukrajini. Inače, dogovor se odnosi na sljedeće tačke:

  • Početak primirja od 15. februara
  • Povlačenje teškog naoružanja
  • Oslobađanje svih zarobljenika
  • Uspostavu kontrole nad međunarodnim granicama Ukrajine do kraja godine

10:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da će primirje u istočnoj Ukrajini početi od 15. februara. On je naglasio da su se i pored velikih poteškoća uspjeli dogovoriti o glavnoj stvari, a to je prekid vatre u Ukrajini.

- Ovo je bila najbolja noć u mom životu - rekao je Putin.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da je postignut sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre, ali da predstoji još mnogo posla do postizanja političkog rješenja ukrajinske krize. On je ocijenio da postoji realna šansa za poboljšanje situacije u Ukrajini, prenio je Rojters.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da u potpisanom dokumentu postoji obaveza da se sve strane vojske povuku sa ukrajinske teritorije.

- Uspjeli smo se dogovoriti o glavnim pitanjima - kazao je Porošenko nakon maratonskih pregovora.

10:00 Dokument  do koga je došao  Reuters na pregovorima o okončanju ukrajinske krize sugerira da bi se strane mogle dogovoriti oko okončanja sukoba u istočnoj Ukrajini s primirjem koje stupa na snagu 14. februara, povlačenjem teškog naoružanja i stvaranjem sigurnosne zone. Dokument je naslovljen kao "Paket mjera za provedbu sporazuma iz Minska" i datiran je na 5.30 sati 12. februara. U njemu se navodi 13 tačaka sporazuma. 

Dokument također poziva da Ukrajina u potpunosti preuzme kontrolu nad granicom s Rusijom do kraja 2015., i na razoružavanje stranih snaga i "svih ilegalnih grupa" u istočnoj Ukrajini.

09:50 Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je Ukrajini, čija je ekonomija u neposrednoj blizini stečaja, novi kredit u zamjenu za reforme, koji iznosi 17,5 milijardi dolara (15,5 milijardi eura) na četiri godine, rekla je u četvrtak njegova direktorica Christine Legarde.

- Sporazum postignut u Kijevu mora biti odobren od strane odbora MMF-a, "nadam se (...) prije kraja februara" - rekla je Lagarde na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

09:30 Očekuje se da će kao rezultat razgovora biti usvojen dokument o rješavanju ukrajinske krize. U dokumentu, u koji je imao uvid Rojtersov reporter, navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. februara, u šta je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone.

09:00 Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da su ruski uvjeti u trenutnim pregovorima u Bjelorusiji o okončanju sukoba u Ukrajini "neprihvatljivi". On se obratio novinarima tokom pauze u maratonskim pregovorima u kojima učestvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin. Porošenko je ranije izjavio za AFP da još nema dobrih vijesti, ali da "ima nade" za uspjeh pregovora.

Sastanak šefova država Rusije, Ukrajine, Francuske i njemačke kancelarke u Minsku i dalje traje, a kako se jutros saznaje iz diplomatskih izvora, ima "nade" da bi sporazum mogao da bude potpisan. Ruska državna agencija je javila da je sporazum postignut u "nokoliko oblasti" na samom kraju razgovora.

Očekuje se da se sporazumom reguliše povlačenje teškog naoružanja, stvaranje demilitariziovane zone i određivanje budućeg statusa Donbasa.

RIA Novosti javlja da su se pregovarači dogovorili oko 80 posto pitanja. Ostaje nejasno šta se dešava sa 20 preostalih procenata.

Samit "posljednje nade" ušao je jutros u 13 sat.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko imali su nekoliko rundi razgovora iza zatvorenih vrata, prvo sami, zatim sa saradnicima i na kraju ponovno u četiri oka, prenosi Blic.

1082703

Foto: Agencije (Vladimir Putin, Angela Merkel, Fransoa Oland i Petro Porošenko)

- Ima nade da bi sporazum mogla da potpiše Kontakt grupa na sastanku također u Belorusiji u petak - navode neimenovani diplomatski izvori.

Taj novi sporazum odnosio bi se na "konkretno sprovođenje sporazuma iz Minska od 5. septetmbra", navode diplomate.

Kontakt grupa za Ukrajinu, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije, OEBS-a i na koju su pozvani u predstavnici separatista, sastaće se sutra u Minsku.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici postigli su 5. septembra u Minsku sporazum o prekidu vatre. Uz memorandum od 19. septembra, to je jedini sporazum koji je potpisan od početka sukoba na istoku Ukrajine u kojima je poginulo više od 5.300 ljudi.

Istovremeno, prema izveštajima sa terena, na istoku Ukrajine borbe traju. Četiri civila su u posljednja 24 sata poginula od artiljerijske paljbe u Donjecku i poginulo je najmanje 19 ukrajinskih vojnika.