GLOBUS

Porošenko: Spreman sam proglasiti vanredno stanje ukoliko pregovori propadnu

Prioritet je bezuvjetni prekid vatre

Fena

11.2.2015

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao u srijedu da je spreman proglasiti vanredno stanje na cijelom ukrajinskom teritoriju u slučaju neuspjeha mirovnog summita u Minsku, gdje će Ukrajina i Evropljani govoriti "u jedan glas".

- Sve će ovisiti o rezultatu summita, ili ćemo zaustaviti agresora diplomatskim putem, ili potpuno drugačijim režimom. Svi smo, vlada, parlament i ja spremni proglasiti vanredno stanje na cijelom teritoriju Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba - rekao je na sastanku vlade nekoliko sati prije susreta s čelnicima Rusije, Njemačke i Francuske u Minsku.

- Mi smo za mir, ali ako je potrebno, razbit ćemo neprijatelja. Ako moramo braniti našu zemlju, to ćemo učiniti. Nažalost moramo biti spremni za obje opcije - dodao je.

Porošenko je rekao da će Kijev, francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel govoriti u jedan glas u Minsku tražeći bezuvjetni prekid vatre.

"Jamčim vam da će Ukrajina i Evropska unija imati zajedničko stajalište tokom summita u Minsku i govoriti u jedan glas".

Dodao je da je prioritet bezuvjetni prekid vatre.

Ukrajinski predsjednik je ponovo odbacio ideju "federalizacije" Ukrajine koju predlaže Rusija, što bi omogućilo proruskim separatističkim regijama da vetom blokiraju prozapadno kretanje Ukrajine.

- Susjedna zemlja inzistira na ideji federalizacije. Ironično je da se radi o najcentraliziranijoj zemlji u regiji - naglasio je Porošenko u jasnoj aluziji na Rusiju. "Decentralizacija koju razmatramo nema veze s federalizacijom".