BIH

Upitan dolazak djevojaka iz Albanije: Neženje iz Bosanskog Grahova gube nadu da će pronaći žene

Nevjerovatna priča

E. Trako

11.2.2015

Neženje iz Bosanskog Grahova, prema svemu sudeći, još će morati pričekati na mlade iz Albanije. Priča da će Općinsko vijeće s Duškom Kuprešaninom na čelu pomoći "uvoz" djevojaka iz Albanije u ovaj gradić u jugozapadnoj Bosni, prije nekoliko mjeseci obišla je region.

Međutim, kako je Kuprešanin jučer kazao za "Dnevni avaz", probleme pravi agencija iz Albanije, iz koje navodno traže više novca za usluge spajanja grahovskih neženja i albanskih djevojaka.

- Nedavno su momci ponovo bili u Albaniji, međutim sve to košta. Njima samo za put treba više od 1.000 eura, moraju tamo provesti nekoliko dana. Osim toga, i albanska agencija s kojom je Udruženje "Ognjena Marija Livanjska" iz Beograda vodila razgovore "zateže" cjelokupnu situaciju. Koliko sam ja shvatio, traže mnogo više novca od prvobitnih dogovora - kazao je Kuprešanin.

dusko-kupresanin1

Foto: Avaz (Kuprešanin: Nastaviti projekt)

Mnoge neženje u Bosanskom Grahovu već su debelo zagazile u petu deceniju života, a podrška općinskih vlasti je pokušaj da se ovaj gradić spasi od bijele kuge.

- Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da se projekt nastavi, da zaživi. Situacija u posljednja dva mjeseca pomalo je obeshrabrila naše momke. Kao da im je svaka nada u potrazi za ženama pala u vodu. Nadam se da to toga neće doći - dodao je Kuprešanin.

Većina se odselila  

Bosansko Grahovo prije rata je imalo 9.000 stanovnika koji su uglavnom živjeli od poljoprivrede i stočarstva. Nakon agresije na BiH, većina stanovništva se odselila u veće gradove regiona.