BIH

PROTESTI U TUZLI: Radnici Aide noćas idu u fabriku na spavanje

Ujutro nastavljaju protestirati ispred zgrade Vlade TK

M. Ah.

11.2.2015

16: 54 Predstavnici Sindikata radnika su upravo izašli sa sastanka sa predsjednikom Skupštine Senadom Alićem, te je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Aide obavijestio radnike ispred skupštine da se ponovo nisu ništa dogovorili.

- Nismo se ništa dogovorili. Nama Alić predlaže da Vlada uzme kredit od šest miliona kako bi nam se povezalo 18 godina radnog staža. Međutim, mi ni u šta ne vjerujemo. To on obećava, a da li će to biti ne znamo. Direktor naše tvornice Bašić za stanje radnika krivi upravo mene, a u stvari oni su krivi za ovakvo stanje u tvornici. Pošto se ništa nismo dogovorili, predlažem vama radnicima da idemo u prostorije tvornice, gdje ćemo prenoćiti, a ujutro u 8 sati nastavljamo s protestima ispred sjedišta Vlade TK, jer su nam rekli da ne mogu ništa učiniti dok se ne formira vlada. Mi više ne možemo čekati, rekao je Užičanin.

353-radnici-aide-odlaze-u-fabriku-na-spavanje

Radnici su se upravo uputili prema Tvornici obuće Aida, gdje će provesti noć, a ujutro nastaviti proteste ispred sjedišta Vlade TK.

15: 08  Pred Skupštinom TK trenutno je pojačano prisustvo policije.

ispred-tk-1

15:00  Upravo je počeo sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika Aide u zgradi Skupštine, na kojem novinarima nije dozvoljeno prisustvovanje. Radnici su još ispred zgrade, napeti su, promrzli i nestrpljivi.

14:15  Upravo je stigao predsjednik Skupštine Senad Alić u zgradu Skupštine gdje je obećano radnicima Aide da će ih u 15 sati primiti na sastanak. 

- Upravo smo dobili dva ozljedna lista od Vahide Kuljaninović i Ismete Rahmanović, dok je treća Enisa Kabil, koja je također povrijeđena u današnjim protestima zadržana na UKC-u na pretragama

- Evo mi čekamo da nas prime u 15 sati da pokušaju navodno riješiti naš problem. Ukoliko ništa danas s nama ne dogovore vraćamo se u tvornicu obuće Aida gdje ćemo prenoćiti,  odnosno nastaviti štrajk glađu, a ujutro ponovo idemo u proteste pred zgradu Vlade TK, kazala je Edina Aličić, predsjednica sindikata radnika Tvornice obuće Aida.

Kuljaninović, koja je bila povrijeđena i dobila ozljedni list od liječnika sa UKC-a vratila se i nastavila se boriti za svoj prava sa svojim radnim kolegama.

- Evo jesam ozlijeđena ali nek crknem! Nek umrem, ali ne odustajem i idemo do kraja. Država je ta koja može za 24 sata riješiti naše probleme ali neće, poručila je Kuljaninović.

12:40 Hasan Užičanin, zamjenik predsjednika Sindikata radnika Aide je rekao kako policija mandatara Bege Gutića udara žene.

"Tražit ćemo povredne listove i tužit ćemo policiju. Mogu udarati i 10 žena, ali ostat ćemo mi, borit ćemo se i dlaje i nećemo odustati", rekao je Užičanin.

12:20 Kako saznajemo još jedno vozilo hitne pomoći je došlo kako bi pružilo pomoć još dvjema ženama kojima je pozlilo.

dvije-zena-12

Naime, radi se o Vahidi Kuljaninović i Ismeti Rahmanović, kojima je pozlilo usljed velike gužve sa policijom.

12:00 Radnici Aide su kako saznajemo od naše novinarke na terenu nagrnuli na policiju da probiju kordon, kako bi ušli u Skupštinu TK-a.

Kako saznajemo, policija odguruje demonstrante, a i jedna žena prilikom toga povrijeđena i njoj se sada ukazuje prva pomoć.

zena-2

Radnici uzvikuju parole: "Tužit ćemo policiju".

Kako saznajemo jedan od policajaca je udario u stomak Enisu Kabil, radnicu Aide, te je nakon toga žena pala i pozlilo joj je.

zena-hitna-1

"Policajac me udario u stomak, rekla je radnica Enisa.

11:10 Radnici Aide stigli su pred Skupštinu TK-a, a također su im se pridružili i drugi radnici koji protestvuju svake srijede, koji kroz proteste iskazuju nezadovoljstvo rada Suda i Tužilaštva TK-a.

Obespravljeni radnici, su došli pred Skupštinu kako bi pružili podršku radnicima Aide.

tuzilastvo-tk-2

(Foto: M. Ahmedić)

Trenutno radnici Aide zahtjevaju da se vlasti obrate radnicima i uzvikuju ukoliko se ne obrate da će krenuti u zgradu Skupštine.

"Mjesec dana je prošlo od kako je imenovan mandatar Vlade Bego Gutić, a nama je Senad Alić, predsjednik Skupštine, obećao da ćemo imati sa Gutićem sastanak i da se počne rješavati naši problemi. Evo toliko je prošlo vremena, a još nismo imali sastanak. Navodno čekaju da se formira nova Vlada. Koliko im treba da se formira. Mi više nećemo da čekamo, jer mi moramo da živimo i radimo od nečega", kazala je Vahida Kuljaninović, radnica pogona Aide Tuzla.

Ispred Skupštine TK-a ima 300 radnika koji protestvuju.

Radnici tvornice obuće "Aida" su upravo istjerali direktora Bahrudina Bašića napolje iz njegove kancelarije. Razlog tome jeste što ih je, kako kažu, zadnjih mjeseci stalno lagao o navodnom kupcu koji će im ponuditi posao za pokretanje proizvodnje.

aida02

- Nismo htjeli poći prede Skupštinu TK na proteste dok ga nismo istjerali. On ne treba da bude ovdje jer nas konstantno laže. Više od 15 dana nam je obećavao da dolazi talijanski kupac, ovaj i onaj, a nigdje nikoga. Dosta je bilo laganja - kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnica tvornice obuće "Aida".

On dalje dodaje da su od Vlade TK tražili smjenu direktora i s obzirom da im u tome nije pomogla, sami su se odlučili da ga istjeraju.

aida03

Kako javlja "Avazov" dopisnik, radnici "Aide" upravo su krenuli pred Skupštinu TK na proteste.