BIH

Zajednički spomenik Berberu, Bijeliću, Kulenoviću i Hromadžiću

U znak sjećanja na kulturne velikane iz Bosanskog Petrovca

Autor:M. ČUSTOVIĆ

10.2.2015

Četiri naša velikana kulture svjetskih razmjera, slikari Mersad Berber i Jovan Bijelić te pisci Skender Kulenović i Ahmet Hromadžić, uskoro će dobiti zajednički spomenik od polirane bronze u rodnom Bosanskom Petrovcu.

Ideja je potekla od akademskog kipara iz Velike Kladuše Zlatka Dizdarevića, koji je načelniku općine Bosanski Petrovac Zlatku Hujiću ponudio da besplatno napravi Berberovu bistu. U pitanju je isti umjetnik koji je Mostaru poklonio Šantićevu "Eminu".

- Ta njegova namjera me potakla i rekao sam mu: Uradit ćeš to, ali pored neka budu i spomenici Kulenoviću, Hromadžiću i Bijeliću. Oni to zaslužuju, zadužili su nas svojom veličinom, njihove sugrađane, Bosance i Hercegovce, ali i cijeli svijet. Ideja je nastala prije mjesec u mom kabinetu, a Zlatko je odmah napravio mini maketu kako će to izgledati. Kompleks će biti visine oko dva metra, širine oko četiri i po metra, s postamentom od šest i po metara i bit će smješten ispred zgrade Općine - ispričao nam je Hujić.

Za izradu projekta bit će potrebno nešto manje od 100.000 KM, a načelnik Hujić kaže da će Općina Bosanski Petrovac iz budžeta izdvojiti određena novčana sredstva te da očekuju pomoć od udruženja, ministarstava i fondacija.

Za sada, ipak, nisu poznati okvirni rokovi početka gradnje i otkrivanja spomenika, ali je svima svakako stalo da to bude što prije.

Spomen-kuća

- To je veoma pozitivna vijest i zahvalan sam što ima ljudi koji žele da ostane neki trag o mom ocu. Brojna delegacija iz Bosanskog Petrovca bila je na dženazi mom ocu i već tada su pokazali respekt i izrazili želju da naprave jednu vrstu spomen-kuće, da na neki način markiraju da je to, ipak, njegov rodni grad. Tražili su nam tada očeve lične predmete, pa ko zna, možda će biti taj neki kutak - poručio je Ensar Berber, sin velikog Mersada.