GLOBUS

Estonski predsjednik izjednačava Putina sa Hitlerom

Usporedba sa Minhenom 1938. godine

(J. Be. )

9.2.2015

Estonski predsjednik Tomas Hendrik Ilves uporedio je "inertnost i nereagovanje Zapada na poteze Rusije" sa situacijom iz 1938. godine, kada su Evropa i SAD "ostale nijeme na Hitlerovo okupiranje dijelova teritorije Čehoslovačke, prenosi Blic.

- Historija nas je naučila da nereagovanje nikome ništa dobro nije donijelo. Minhen 1938. godine bi morao da bude velika lekcija svima - izjavio je predsjednik Estonije.

Kritici i napadima na Vladimira Putina pridružio se i ministar vanjskih poslova Velike Britanije Filip Hamond, koji je optužio ruskog predsjednika da se ponaša kao "tiranin iz 20. stoljeća".
"Plašim se najgoreg scenarija": Žan Iv le Drijan

Francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan izjavio je da bi se "plašio najgoreg" ukoliko bi mirovni pregovori propali.

- Putinove izjave kojima provocira baltičke države, zatim Kazahstan, jasna su indikacija da njegovi ciljevi prevazilaze Ukrajinu. Ako ga ne zaustavimo tamo, možda ćemo sutra imati problem s njim u Estoniji. Ne kažem da će se to desiti, ali on nam je dao dovoljno razloga da se bojimo da to može da se dogodi. Najveći izazov nacionalne sigurnosti svih demokratskih zemalja na svijetu je da zaustave Kremlj - izjavio je Tomas Hendrik Ilves, predsjednik Estonije, koja je članica NATO alijanse.

On je dodao i da se "još uvijek ne boji invazije Rusije, ali da se moraju poduzeti određeni koraci kako bi se zaustavilo rusko bahato i neodgovorno ponašanje u regionu".

"Mir s Putinom samo ako vrati Krim": Oštre riječi Flipa Hamonda

Šef britanske diplomatije Filip Hamond dao je nekoliko izjava pred sastanak u Minsku koje su sve samo ne u duhu mira.

- Jedino primirje koje s njima treba potpisati je ono u kojem se odriču Krima koji su nezakonito oteli. Ne smijemo se postaviti tako da nam bude neugodno da to zahtijevamo. Ovaj čovjek (Putin) je poslao stoljeća oteo dio njene teritorije - oštar je bio Hamond i dodao da ne vidi nijedan razlog za tolerisanje "bezobraznog i zastarjelog ponašanja Kremlja".

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland učestvovat će na mirovnom sastanku u Minsku, koji je zakazan za srijedu.