BIH

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca moraju platiti kaznu jer nisu slali djecu u školu

Sud u Kotor-Varoši donio rješenje po tužbi tamošnje škole

Fena

9.2.2015

Sud u Kotor-Varoši je donio rješenje po tužbi tamošnje škole protiv roditelja i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu. 

Ogorčeni roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca podsjećaju da je postojanje diskrimacije ranije  utvrdio i sud u Kotor-Varoši.

- Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira - ukazuju roditelji bošnjačke djece. 

Oni najnovije sudsko rješenje posmatraju u konteksu nebrojeno mnogo pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje. 

-Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima – ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Očigledno je, smatraju, da je plan da budžet Republike Srpske pune oni koji su najugroženiji, povratnici Bošnjaci.

Novinarima su dostavili i rješenje suda u Kotor-Varoši po kojem je jedan od roditelja iz Kotor-Varoši dužan da plati kaznu od 100 KM.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje. 

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.