BIH

Uhapšeni u SAD teroriste IS-a pomagali putem BiH

Saslušana jedna od šestero optuženih bh. državljana

Autor:A. DUČIĆ

9.2.2015

Mediha Salkičević zvana Medy Ummuluna, jedna od šestero bosanskih imigranata uhapšenih zbog finansiranja i pomaganja Islamske države (IS), pojavila se u subotu pred postupajućim sudijom na sudu u Čikagu. Salkičević je na sudu jedino potvrdila svoj identitet te je kazala da razumije navode iz optužnice koji joj se stavljaju na teret.

Višegodišnji zatvor

Sudija u ovom procesu Džefri Kol (Jeffrey Cole) objasnio joj je zbog čega je optužena te kazao da bi ona, inače majka četvero djece, mogla dobiti i do 30 godina zatvora ako bude proglašena krivom.

Prema izvještaju "St. Loius Todaya", Salkičević se u sudnici pojavila u uniformi narandžaste boje koje nose zatvorenici te hidžabu. Andrea Gambino, advokat Salkičević, naglasio je da je njegova klijentica nevina dok se ne dokaže suprotno.

ramiz-hodzic-siki

Foto: Arhiva (Hodžić: Veze s odredom "El-Mudžahid")

Podsjetimo, u opsežnoj akciji u petak su u Sent Luisu uhapšeni Ramiz Siki Hodžić iz Jelaha i njegova supruga Sedina Unkić, zatim Armin Harčević iz Sent Luisa, Mediha Salkičević zvana Medy Ummuluna, Jasminka Ramić iz Ilinoja i Nihad Rosić iz Njujorka. Supružnici Hodžić u sudu su se pojavili još u petak.

Optužnica koju je potvrdio federalni sud u SAD, prema svemu sudeći, za sobom će povući i akcije istražnih organa u BiH, budući da su novčane transakcije radi finansiranja terorizma išle i u našu državu.

Istražitelji su, kako se navodi u optužnici, locirali osobe u Crnoj Gori i BiH čiji su članovi porodica otišli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku, a koji su dobivali novac od ove grupe. Locirane su i osobe iz Srbije, BiH i Crne Gore koje su na individualnoj osnovi otišle u Siriji i Irak da se bore na strani El-Kaide u Iraku, zatim Al-Nusra fronta i drugih terorističkih organizacija.

Noćna optika

Istražitelji navode da postoji obilje dokaza o tome da je pomoć svjesno usmjeravana Rami Pazari iz Teslića, koji je najesen 2014. poginuo kod sirijskog grada Kobanea. On je bio jedan od zamjenika Čečena Omara el-Šišanija, koji je među najpoznatijim stranim borcima Islamske države.

ramo-pazara-1

Foto: Arhiva (Pazara: Poginuo u Siriji)

U optužnici se, kao ilustracija o podršci terorizmu, navodi da je 25. aprila 2014. Hodžić rekao Rosiću, kada bude išao u Siriju, da ne treba kupovati uniformu i opremu jer mu je sve to spremio. Također, rekao mu je da mu je kupio noćnu optiku za kameru u iznosu od 540 dolara, ističući da, kada nekoga ubije, to može i snimiti.

Hodžić bio poznat u vehabijskim krugovima

Hodžić je poznat unutar vehabijskih krugova u BiH. Poznavali su ga i oni koji su dobro upućeni u djelovanje odreda "El-Mudžahid". S tim u vezi čini se opravdanom ocjena da je u kontakt s radikalnim krugovima došao još za vrijeme boravka u BiH, a da je potom nastavio djelovati i u SAD.

Podsjetimo, proces „islamizacije“ Armije RBiH počeo je u junu 1993. godine, i to nakon smjene generala Sefera Halilovića, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Armije RBiH, te jačanjem struktura koje je predvodio Fikret Muslimović, načelnik Uprave vojne bezbjednosti i kasnije šef Uprave za moral te aktuelni savjetnik Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Muslimović je snažno djelovao protiv svih struktura unutar Armije RBiH koje su imale sekularne poglede i patriotski pristup odbrani cijele države BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Proces radikalizacije bio je posebno karakterističan za 3. korpus, gdje je ratovao i Hodžić kao pripadnik 374. brigade.

Hodžić je djelovao i na provehabijskim internet-stranicama, na kojima su se često glorificirali odlasci na ratišta u Siriju, kao što su „Vijesti ummeta“. Ova stranica godinama prati dešavanja na stranim ratištima.