BIH

Tuzlanski radnici zbog vremenskih uslova odgodili su nnajavljeno pješačenje pred Američku ambasadu u Sarajevu

Krajem prošle godine pješačili prema graničnom prijelazu u Orašju

M. Ahmedić

9.2.2015

Tuzlanski radnici propalih firmi „Dite“, „Aide“, „Livnice“ i „Konjuha“, koji su krajem prošle godine pješačili prema graničnom prijelazu u Orašju s namjerom da napuste BiH i uđu u Europsku uniju, zbog vremenskih uvjeta odgodili su novo najavljeno pješačenje pred Američku ambasadu u Sarajevu.

Radnici i nakon brojnih propalih sastanaka sa odlazećim premijerom Bahrijom Umihanićem i predstavnicima Skupštine Tuzlanskog kantona, još uvijek nisu dobili zaključke o rješavanju njihovih osnovnih zahtjeva, a koje im je skupština obećala dostaviti.

- Mi smo najavili da ćemo 9. februara ići pred Američku ambasadu, ukoliko vlast ne nađe rješenje za naše zahtjeve, da nam Amerika pomogne, kad naša država neće. Nisu ništa riješili i nema nikakvog pomaka, ali mi ne odustajemo od pješačenja put Sarajeva, sada samo odgađamo radi sniježnog vremena - istaknuo je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Tvornice deterdženata „Dita“.

Naglašava da su radnički zahtjevi svima jasni, od kojih je osnovni traženje pokretanje proizvodnje ili rješavanje radno-pravnog statusa.

- Mi pokušavamo mirnim putem da se riješe naši problemi. Ne mogu s nama više raditi ovako, naše porodice nemaju šta da jedu, a vlast se i dalje razbacuje. Čeka se nova vlada da bi se kao nešto počelo rješavati, pitamo se zašto još uvijek nije formirana Vlada TK-a, jer je već izabran mandatar Bego Gutić - kaže Mehmedović.

Radnici su poručili da neće odustati od puta prema Američkoj ambasadi u Sarajevu i da će se to dogoditi u danima prvih povoljnih vremenskih uvjeta, te će i dalje kroz proteste, tvrde, i odlazećoj i dolazećoj  vlasti dokazivati da ne odustaju od svojih zahtjeva i radničkih prava.