KOŠARKA

Svestrani Šakil O'Nil postaje policajac

Legenda košarke, muzičar, glumac i doktor nauka

(L. KARAN)

8.2.2015

Četverostruki NBA prvak Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal), koji je 2011. okončao igračku karijeru, počet će raditi kao policajac u gradu Doralu, dvadesetak kilometara od Majamija na Floridi.

Jedan od najboljih centara u historiji košarke za svoju dužnost neće primati plaću i sam će snositi troškove vlastitog osiguranja. On je, naime, prihvatio ovaj angažman kako bi pružio primjer mladima. 

Zlatne medalje

O'Nil, jedan od najtežih igrača koji je ikada igrao u historiji NBA, tokom skoro dvije decenije igranja u najkvalitetnijem klupskom košarkaškom takmičenju na svijetu postigao je ukupno 28.596 poena, po čemu je peti strijelac u historiji NBA, a zabilježio je 13.099 skokova u karijeri.

Čovjek koji je dao veliki doprinos razvoju košarke kako u svijetu, tako i u samoj NBA ligi, od trenutka kada je kročio na parket, dao je do znanja da će se njegovo prisustvo na terenu osjećati dok god bude igrao na njemu.

shaquille-oneal2

- Umoran sam od vječite priče - novac, novac, novac. Ja samo želim da igram košarku, nosim tenisice "ribok" i pijem "pepsi"- njegova je čuvena izjava.

Nastupao je za Orlando medžik, Los Anđeles lejkerse, Majami hit, Feniks sanse, Klivlend kavalirse i Boston seltikse.

S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne medalje, prvu na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 1994., a drugu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Platinasti tiraž

Neki od brojnih uspjeha koje je postigla ova legenda američke košarke, uključuju črtiri osvojena NBA prstena, jednom je proglašen najkorisnijim igračem lige te tri puta najkorisnijim igračem NBA finala.

Uporedo s košarkom, razvijao je i svoju muzičku karijeru - snimio je četiri rep albuma, od kojih je debitantski "Shaq Diesel" postigao platinasti tiraž. Glumio je u velikom broju filmova, kao što su "Mrak film 4", "After the Sunset" i "Dobio je igru". Imao je i svoja dva šoua realnosti "Shaq's Big Challenge" i "Shaq Vs".

Ovaj rođeni zabavljač i čarobnjak igre pod obručima 2012. godine na Univerzitetu Beri primio je i doktorsku diplomu. 
 
- Svi misle da je ovo počasni doktorat, ali nije. Ja sam u ovo uložio četiri i po godine besanih noći, učenja, čitanja. I još nisam gotov. Mislim da ću sada upisati pravo. Vidjet ćemo. Od svega što sam postigao u životu, ovo je najbolje -  izjavio je tada O'Nil.

Svestrani košarkaš isprobao se i kao dirigent usred Bostonske filharmonije, a u slobodno vrijeme voli imitirati slavne te tako zabavljati javnost na YouTubeu. Prošle godine postao je i poduzetnik, a prve projekte gradio je u svom rodnom mjestu Njuarku. U septembru 2013. postao je manjinski vlasnik kluba Sakramento kings.

2,16 metara je visok

147 kilograma ima

Zamjenik šerifa

Šakila je oduvijek zanimala policijska karijera. Bio je zamjenik okružnog šerifa u Los Anđelesu da bi bio unaprijeđen u zamjenika glavnog šerifa. U decembru 2005., nakon zamjene u Majami, postao je član policije Majamija te je pristao na godišnju plaću od jednog dolara. 

Nakon što je prešao u Sanse, nakratko je bio počasni šerifov zamjenik, a poslije je unaprijeđen u poručnika. No, šerifa okruga Marikopa iz Arizone razljutile su riječi koje je košarkaš uputio Brajantu (Bryant) pa mu je tražio da vrati značku.

Brak i veze

Šakil O'Nil ima četvero djece iz braka s bivšom suprugom Šoni Nelson (Shaunie) te još jednu kćerku i sina iz prethodnih veza. Vezu s televizijskom zvijezdom Niki Aleksander (Nikki "Hoopz" Alexander) počeo je 2010. i okončao dvije godine poslije.