BIH

Mališani iz dva entiteta predstavili svoje gradove, ali i kulturu, tradiciju i običaje

Interkulturalni festival u Goraždu

Al. B.

7.2.2015

Udruženje „Pomoć djeci Balkana“, uz podršku ambasade SAD u BiH i španske organizacije „Cooperacion Balcanes“, u Goraždu je organiziralo Interkulturalni festival na kojem su učenici iz devet škola sa područja jugoistočne Bosne predstavili gradove iz kojih dolaze, ali i svoju tradiciju, kulturu i običaje.

Učenici iz Foče tako su predstavili turističke potencijale svoga grada, Goraždani su uz narodne nošnje pokazali i tradicionalna ramazanska i bajramska jela, a njihovi vršnjaci iz Rudog običaje vezane uz slave i knjige ruđanskih pjesnika. - Došli smo da se družimo, da jedni u drugima gledamo vrline, a ne mane i da se lijepo provedemo. Mislim da bi se ovo trebalo u što većem broju održavati jer svi treba da se upoznajemo, da ne gledamo na nacionalnost već bez obzira koje smo vjeroispovjesti da se družimo i razmjenjujemo svoje znanje – kaže učenica Sanja Čemerčić.

2

- Nadam se da će naše generacije praviti ovakve festivale na kojima će se sva djeca različitih vjeroispovjesti družiti kao što se mi danas družimo. Vrlo malo sam znao o običajima pravoslavaca, ali danas sam naučio mnogo - kaže Mirnes Starhonić, učenik devetog razreda iz Goražda. Susret mališana iz dva bh entiteta porušio je entitetske barijere, pobijedio mržnju i kao jedan od rijetkih događaja vratio nadu da u ovoj zemlji ipak ima nade za normalan život.

5

- Lijepi su pojedinačni cvjetovi, no ljepši je buket kad ga beremo i kad ga sastavimo – poručio je paroh goraždanski, Mihajlo Andrić.

Interkulturalni festival dio je projekta „Put u budućnost“, čiji je prvi dio održan tokom ljeta, kroz različite radionice u čijem su radu učestvovala djeca iz 12 škola, od Mokrog do Čajniča i od Rudog do Foče. - Cilj nam je da prevaziđemo sve što je prokleti rat donio – međuentitetske barijere, retoriku mržnju, nacionalizam. Da se stvore nova prijateljstva, a time i bolji život. Projekat traje već devet godina i nikada se nije čula nijedna ružna riječ. Ja vidim puno plačnih očiju kad se djeca rastaju. Do slijedeć puta, a ne zbogom, uvijek tako kažu – kazao nam je Husein Halilović, predsjednik udruženja „Pomoć djeci Balkana“.