BIH

Umjesto pravila oblačenja, neka nam daju da jedemo!

TUZLA Prosvjetari ogorčeni na vlast zbog uvođenja etičkog kodeksa

Autor:A. ARNAUTOVIĆ

7.2.2015

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona donijelo je prvi etički kodeks za zaposlenike u srednjim školama, koji će regulirati pravila njihovog ponašanja, odnos prema učenicima, roditeljima i kolegama, kao i pravila odijevanja i obuvanja.

Nevažne stvari

Međutim, prosvjetni radnici smatraju da se ministar Mirsad Kunić bavio nevažnim stvarima da bi odvratio pažnju od stvarnog stanja u obrazovanju.

admir-terzic-tk

Terzić: Ima mnogo prečih stvari 

- Nije dobro vrijeme za donošenje ovakvog dokumenta. Ima mnogo prečih stvari. Naprimjer, škole nemaju sredstava za čišćenje, kasne plaće i topli obroci, škole i uposlenici jedva sastavljaju kraj s krajem. Kada nam osiguraju bolju egzistenciju, onda mogu govoriti kakve košulje će ko oblačiti. Mi smo se i bez ovog kodeksa ponašali i odijevali primjereno - kazao je za „Avaz" Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja TK.

Dužina brade

Kodeks će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom listu TK, a njime se propisuje dubina dekoltea na bluzi, kao i dužina suknje ili pantalona.

mirsad-kunic

Kunić: Odvraća pažnju od stvarnog stanja

Također, zabranjena je uska ili prozirna odjeća, a na času se ne smije koristiti mobitel niti se smije dolaziti na nastavu u pijanom stanju ili pod utjecajem opojnih droga. Zaposlenik, ako ima tetovažu, mora je prekriti. Kod muškaraca nije poželjna brada duža od pet centimetara.

Brojni skandali

Inače, Kunić i njegovi saradnici poznati su po brojnim aferama i skandalima vezanim za donošenje spornih pravilnika, kao i neregularnosti pri zapošljavanju radnika u obrazovnom sektoru. Jedan broj prosvjetnih radnika početkom ove školske godine upravo je iz tih razloga svakodnevno protestirao ispred Vlade TK i Ministarstva.