GLOBUS

Merkel i Oland nude federalizaciju Ukrajine i garanciju da Kijev neće ući u NATO

U SAD na plan gledaju na dva načina

Srna

6.2.2015

Njemačka i Francsuka predložiće Moskvi federalizaciju Ukrajine i garanciju da Kijev neće ući u NATO - navode ruski mediji.

Novi mirovni plan zasniva se na očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i odgovaraće i Ukrajini i Rusiji.

Francuski "Mond" navodi da će lideri Njemačke i Francuske Angelea Merkel i Fransoa Oland predložiti Vladimiru Putinu plan federalizacije Ukrajine, i grancije da Kijev neće dobiti "zeleno svjetlo" za stupanje u savez sa NATO-om.

U SAD na plan gledaju na dva načina - državni skeretar Džon Keri zalaže se za povlačenje teške artiljerije, ali neimenovani američki diplomata smatra da francusko-njemačka inicijativa "uopšte ne liči na mirovni plan".

Prema njegovim riječima,  to je samo "cinični potez da se Njemačka i Francuska izuzmu od obaveza provođenja sporazuma u Minsku".

Pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov tvrdi da Kremlj nije upoznat o detaljima francusko-njemačkog plana regulisanje krize u Donbasu.

Ušakov se nada da plan uključuje mnogobrojne prijedloge Vladimira Putina i napominje da krvoproliće nije moralo da se desi da su se obje strane u Ukrajini saglasile s prijedlogom da se u  potpunosti povuče teška artiljerija.