BIH

Januarske penzije bit će niže!

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO tvrde da je riječ o zaokruživanju

Autor:M. SMAJKIĆ

6.2.2015

Na januarskom čeku za penzije, čija isplata počinje danas, svi penzioneri u Federaciji BiH koji svoja primanja ostvaruju putem pošte dobit će zaokružen, odnosno iznos koji je umanjen u odnosu na dosadašnji!

Sistem pamti

Od danas će početi zaokruživanje iznosa penzije, potvrdili su nam u Federalnom zavodu PIO/MIO, tvrdeći da nije riječ o smanjenju ionako malih penzija, kako se o tome jučer špekuliralo.

- Riječ je o omogućavanju stvarnog dobivanja svakog feninga mirovine. Primjerice, korisnik koji prima 635,35 KM dobit će 635 KM, a naš sistem će zapamtiti 35 feninga. Nakon što ti iznosi feninga dosegnu jednu marku, korisniku će ona biti isplaćena uz narednu mirovinu - kazao nam je jučer Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO.

Tako će u navedenom slučaju, kako nam je Kvesić potvrdio, korisnik koji je za januar primio 635 KM penziju za mart imati uvećanu za 1 KM, a preostalih pet feninga ostat će "zapamćeno" nadalje, sve do naredne marke.

Na naš upit zbog čega je sada počela "korekcija feninga", Kvesić nam je kazao da su upravo od korisnika i njihovih predstavnika dobili saznanja o tome da oni koji penzije primaju putem pošte rijetko kada zaista i dobiju te feninge.

Nema apoena

- Usto, ne postoji apoen od jednog feninga, a na ovaj način, zaokruživanjem, korisnici će dobiti svaki fening svoje mirovine. Stoga ovo smatramo dobrim potezom, koji će biti koristan umirovljenicima - naveo je Kvesić, napominjući da se zaokruživanje vrši samo za penzije koje se isplaćuju putem pošte, dok u bankama sve ostaje isto.

Tehnička pitanja

I predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić kazao je da je riječ o tehničkim, ali i pitanjima zaštite penzionera.

- Kada poštari isplaćuju penzije, prema našim saznanjima, nikad nemaju sitno, odnosno iznos u feninzima. Zbog toga smo došli na ovu ideju, a nijedan penzioner neće biti oštećen. Ali, ako bude dosta negodovanja i primjedbi, od toga ćemo odustati - kazao nam je Omerefendić.