GLOBUS

Jordanski avioni bombardovali položaje Islamske države

Nakon stravične smrti jordanskog pilota koji je živ spaljen

D. K.

5.2.2015

Jordanski borbeni avioni izveli su danas prve zračne napade na mete Islamske države (IS) otkako se na internetu pojavio užasavajući video u kojem se može vidjeti spaljivanje živog jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha.

Na svom povratku u zračnu bazu avioni su preletjeli iznad sela u kojem je živio ubijeni pilot. Upravo danas to selo posjetio je i jordanski kralj Abdullah II, koji je razgovarao sa porodicom ubijenog Kasasbeha, prenio je BBC.

80811590-80811589

Foto: Agencije (Kralj Abdullah - desno u društvu sa Safijem al-Kasasbehom, ocem ubijenog pilota)

Kralj je obećao da će se Jordan, koji se nalazi u sastavu koalicije predvođene SAD-om, u budućnosti znatno više angažovati kada je u pitanju borba protiv militanata IS-a.

Podsjećamo, jordanskog pilota Kasasbeha militanti IS-a zarobili su u decembru prošle godine nakon što se njegov lovac F-16 srušio iznad Sirije. IS je prije dva dana objavio uznemirujući video u kojem je prikazano spaljivanje živog piloga zatvorenog u kavez. Taj čin militanata IS-a naišao je na osudu iz Jordana, ali i ostatka svijeta.

Zvanični Jordan nije želio otkriti koje su mete IS-a danas bombardovali njihovi lovci, ali je jedan dužnosnik rekao Reutersu da se radi o metama u Siriji.

- Nakon onoga što se dogodilo našem zemljaku, odgovor Jordana i njegove vojske bit će veoma ozbiljan i žestok - najavio je kralj Abdullah II.

80771030-80770991

Foto: Agencije (Sajida al-Rishawi, obješena dan nakon spaljivanja jordanskog pilota)

Njegove riječi obistinile su se samo dan nakon spaljivanja jordanskog pilota. Naime, Jordan je objesio dvoje zarobljenih pripadnika IS-a, uključujući i Sajidu al-Rishawi, koja nije uspjela u namjeri da izvede samoubilački bombaški napad.