NOGOMET

Džarovski: Spuštena štucna Janjuša značila je siguran remi!

Kontroverzni menadžer za "Avaz" (III)

Adis MIZDRAK

5.2.2015

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine traje zimska pauza. Posljednjeg dana februara na terene će se vratiti premijerligaši, a do tada, naši klubovi će brusiti formu u Međugorju, Baru... 

Rijetki timovi mogu sebi priuštiti pripreme u Turskoj, gdje se većina evropskih ekipa priprema tokom zimskih mjeseci. 

No, prema riječima Velibora Džarovskog, najkontroverznijeg menadžera na Balkanu, brojni timovi s ovih prostora, zahvaljujući namještenim utakmicama, zarađuju novac kojim mogu platiti skupe pripreme u Turskoj.

Bezobrazni Dinamo

- Kako mislite da klubovi koji jedva preživljavaju i u kojima kasne plaće, mogu priuštiti pripreme u Antaliji, za koje, otprilike, treba skoro 100.000 eura. Jednostavno, namjeste jednu utakmicu, a zauzvrat im se plate kompletne pripreme. Obično se dogovore da odigraju utakmicu sa pet i više golova. Preko interneta igrači se sami klade protiv sebe i uzmu dodatni novac, a navijači ih neće napadati ako izgube, jer je to prijateljska utakmica u dalekoj Turskoj - kazao je za "Dnevni avaz" Džarovski.

On kaže da je danas, zahvaljujući internetu, mnogo lakše namjestiti meč nego u doba nekadašnje Jugoslavije.

- Prije je bilo mnogo teže. Recimo, kada sam namještao utakmice posredstvom nekadašnjeg golmana Željezničara i Sarajeva Slobodana Janjuša, morao sam dugo smišljati kako to uraditi. Bio je dogovor da Janjuš na zagrijavanju spusti jednu štucnu, a to je značilo da će se utakmica završiti neriješenim rezultatom. Jednom je greškom Janjuš spustio obje štucne pa smo se nasekirali šta to znači, jer nije bio takav dogovor - kroz smijeh se prisjeća Džarovski.

Na kraju razgovora, upitali smo Džarovskog da nam otkrije koji klub s ovih prostora najviše namješta utakmice i ima li dobitaka na kladionici.

- Najveći prevarant u Evropi je zagrebački Dinamo. Nigdje u svijetu nema da jedan čovjek ima dva kluba u istoj ligi. To što rade Dinamo i Lokomotiva, nije humano. Oni mogu namjestiti šta god hoće i kako hoće - kazao je Džarovski. 

Dobar čovjek

Pored toga što je upleten u brojne kladioničarske afere, Makedonac je nedavno pokazao da je dobar čovjek.

- Ušao sam u Srbiji u jednu kladionicu i pitao djevojku za pultom mogu li odigrati samo jedan par. Kada je odgovorila potvrdno, uplatio sam nekoliko hiljada eura na pobjedu Dinama nad Lokomotivom, jer se to unaprijed znalo. Listić je uplaćen, a ja sam se sažalio i rekao radnici da ga stornira i pozove gazdu da ne bi dobila otkaz. Poslije su me častili i zahvaljivali mi. Nisam htio da im uzmem novac, jer to što radi Dinamo je bezobrazluk - zaključio je Džarovski.

Iz lične karte 

Ko je Velibor Džarovski? O harizmatičnom Makedoncu postoji veliki broj legendi koje se prenose s koljena na koljeno, tako da su s njegovim likom i djelom upoznate i znatno mlađe generacije.

Menadžer iz Skoplja (67 godina) postao je poznat kao "kralj namještaljki" u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu. Dao je na stotine intervjua u kojima se hvalio kako je namjestio skoro 80 nogometnih utakmica bivše jugoslavenske nogometne lige.

Džarovski je bio poznat i kao estradni menadžer Zdravka Čolića, Miše Kovača, Maje Odžaklijevske, Olivera Dragojevića, “Bijelog dugmeta” i drugih... za koje je organizirao više od 5.000 koncerata. 

Varao je na humanitarnim koncertima te zarađivao bogatstvo koje je, na koncu, prokockao.

Tokom karijere, privođen je i hapšen dva puta na granici, ali je, zahvaljujući prijateljstvu sa političarima, sve završilo kraćim boravkom u pritvoru. 

SP u rukometu je namješten

Dotakli smo se i nedavno završenog Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru, na kojem je prvi put u historiji učestvovala i Bosna i Hercegovina. Džarovski je kao iz topa optužio Svjetsku rukometnu federaciju (IHF) da je namjestila prvenstvo.

- Sve se zna. Slovenci su, zajedno s Hrvatima, namjestili meč između Slovenije i Makedonije. Kiro Lazarov trebao je biti najbolji igrač turnira, ali su ga sramotno spriječili u tome i Makedonija je poražena u osmini finala od Slovenaca. Također, bili ste svjedoci šta je urađeno vašoj reprezentaciji - kazao je Džarovski.