BIH

BUNT NARODA Sprema se rođendan demokratije

Širom Bosne i Hercegovine najavljene mirne građanske demonstracije za 7. februar

E. D. A.

5.2.2015

Kako se približava 7. februar i godišnjica velikih demonstracija u kojima su srušene vlade četiri kantona - Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog - na dan kada su desetine hiljada obespravljenih i gladnih građana izašle na ulice teku pripreme za nove proteste širom BiH.    

Historijska opomena

Građani se organiziraju putem društvenih mreža i udruženja koja su evoluirala iz prošlogodišnjeg bunta protiv antinarodne vlasti. Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica, Bihać... sudeći prema aktivnostima, imat će svoj 7. februar i ove godine. Ahmed Velić iz Zenice, jedan od administratora grupe "7. februar 2015", u izjavi za naš list kazao je da vjeruje da će policija imati dovoljno razumijevanja. 

- Još jednom ponavljamo, pozivamo ljude da svojim izlaskom na ulice pokažu i iskažu nezadovoljstvo radom političara. Našim vlastima prošlogodišnji protesti nisu bila nikakva pouka. Očigledno je da su nastavili stranputicom. Zenica će, također, biti dio „proslave“ prvog rođendana najznačajnijih demonstracija - naglasio je Velić.    

ahmed-velic11

Velić: Država pripada građanima

U glavnom gradu BiH predstavnici Vijeća građana mjesecima skupljaju potpise ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su i jučer bili "dežurni demonstranti" Fehim Lović i Nezim Alić. 

- U subotu moramo biti jedinstveni. To je praznik demokratije u našoj zemlji. Svaku priliku koristimo da kažemo: U našoj omladini je snaga. Vjerujemo da će ovog puta studenti biti s nama na ulici, jer ovaj grad i ova zemlja ostat će njima u amanet. Želim reći i to da je očigledno da šamar od prošle godine nije bio dovoljno jak - kazao je Lović.   

Ispred spaljene zgrade "Sodaso", u kojoj su bili uredi Vlade Tuzlanskog kantona, građani će se u subotu, također, okupiti kako bi obilježili godišnjicu masovnih protesta u našoj zemlji. Organizatori poručuju da će to biti mirni protest, tokom kojeg će se učesnici obratiti okupljenim građanima.

- Ovaj datum historijska je opomena vlastima da rade u interesu građana, tj. onih koji su ih birali, a ne za vlastite džepove. Interesiranje je veliko. Javljaju se nevladine organizacije, mediji, plenumi, pojedinci, grupe putem Facebooka i oni najavljuju svoj dolazak na protest. Inače, od prošlogodišnjih februarskih protesta ništa se nije promijenilo i narod i dalje bijedno živi - izjavio je Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

enes-tanovic

Tanović: Narod i dalje bijedno živi 

Edin Vejzović, jedan od najaktivnijih učesnika mostarskih protesta i Plenuma građana i građanki Mostar, kaže da u subotu očekuje masovni odziv građana iz cijelog kantona. 

Stranački interesi 

- Svi mi u podsvijesti imamo taj datum i stoga pozivam sve koji osjećaju bilo kakvu vrstu solidarnosti, nezaposlene, obespravljene i one koji su u ovih 20 godina doživjeli diskriminaciju, da izađu na mirni protest u 12 sati, na mostarskom Španskom trgu. Svjedoci smo da se za godinu ništa nije promijenilo, naprotiv, još je gore. Ovi na vlasti i dalje služe samo sebi i stranačkim interesima te se četiri mjeseca nakon izbora još bave samo svojim foteljama i međustranačkim prepucavanjima - kaže Vejzović. 

edin-vejzovic1

Vejzović: Protesti na Španskom trgu u Mostaru 

Sejdić: Ozbiljniji bunt građana

Prema riječima Aide Sejdić, nekadašnje predsjednice Udruženja građana "Bosansko proljeće" iz Bihaća i aktivne učesnice prošlogodišnjih demonstracija, protesta će zasigurno biti, ali bi ovog puta bunt građana mogao biti mnogo veći i ozbiljniji.

- Stanje u Kantonu izuzetno je teško, dogovorene koalicije pucaju, formiraju se nove... - kaže Sejdić. 

Arnaut: Nećemo se dijeliti

Almir Arnaut Beli, vođa Udruženja "Velika djeca" iz Tuzle i glavni aktivista prošlogodišnjih protesta, kaže da je Tuzla simbol bunta te da ni ove godine neće biti iznimka. 

- Nećemo dijeliti ni sindikate ni radnike, ni formalne ni neformalne grupe. Mi smo jedinstveni i nema razdora! Subota je vrijeme istine. Mislim da je subota dan kada će svi građani BiH ustati, da nas dobro čuju i da nas dobro vide. Vjerujem da će biti velika masa. Ništa nas nije pokolebalo, imali smo sukoba, prijetnji, privođenja, maltretiranja - kaže Arnaut.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.