CRNA HRONIKA

Neutješni roditelji: Naša Amila se ubila!

Alija Hasanović, otac mlade pjevačice, otkriva pozadinu tragedije

A. ALJIMI/ A. DŽONLIĆ

5.2.2015

- Moja kćerka se ubila, kaže na početku potresne ispovijesti Alija Hasanović, otac Amile Hasanović, mlade pjevačice i učesnice šoua „Zvijezda možeš biti ti“, koja je prije tri dana tragično stradala u izlijetanju njenog automobila u ledenu rijeku Bosnu. Tijelo Amile Hasanović i vozilo Volkswagen Polo kojim se u naselju Seoča u Visokom survala u rijeku Bosnu prekjučer su izvukli ronioci.

Očaj i tuga

Njen shrvani otac Alija Hasanović jučer je u razgovoru sasvim otvoreno iznio sumnje porodice da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Prema njegovim riječima, svemu su kumovali ljubavni jadi. On kaže da na licu mjesta nisu pronađeni tragovi kočenja, što, prema njegovom mišljenju, znači da je Amila namjeravala sebi oduzeti život.

Aldina Ahmić, portparol zeničke policije, kazala nam je da policija za sada ovaj slučaj tretira kao saobraćajnu nesreću sa smrtnom posljedicom.

- Istražne radnje u ovom slučaju još se provode – kazala je Ahmić.   

U kući Hasanovića u naselju Podvisoki, očaj i tuga. Rođaci, prijatelji i komšije redom su dolazili te su uplakani izjavljivali saučešće Amilinoj porodici. Alija o svemu govori teško i s ogorčenjem. Naime, prema njegovim riječima, Amila je učestvujući u popularnom muzičkom šouu „Zvijezda možeš biti ti“ upoznala mladog kamermana Elmana Omića s kojim se počela zabavljati.  

- Prihvatio sam ga kao svoje dijete. On je fotograf, snimatelj i pravi muzičke spotove. Snimila je Amila dvije pjesme, a ja sam je kao svoje dijete finansirao. Nakon te dvije pjesme kazao sam joj da malo pričeka na sljedeće zbog finansija. Rekla je: Nema problema, babo - kazao nam je kroz suze utučeni Alija.  

elman-i-amila

Amila i Elman: Bili u vezi

Prema njegovim riječima, Amilin mladić je bio ljubomoran te je tokom jedne od njihovih svađa putem telefona zaprijetila da će se ubiti. I na dan nesreće dobio je paničan poziv mladića njegove kćerke.

- Elman me je nazvao u ponedjeljak i kazao mi „Aljo, Amila hoće da se ubije“. Došao je poslije kod nas kući, plakao je i govorio da je voli, spominjao mi je i neke fotografije. Rekao mi je da mu je Amila telefonom rekla da će se ubiti te da je ostavila otvorenu liniju da on sve čuje. Oko 13.30 sati saznali smo da je vozilo Polo u Seoči sletjelo u Bosnu. Hoću da se zna da oni tragovi guma nisu kočenje već šlajdranje. Moja Amila se ubila – kaže očajni Alija.

Oproštajni stihovi

Neutješni Alija nam je također kazao da se, ne znajući kakva se drama odvija, svojim vozilom bukvalno mimoišao s kćerkom samo tri minute prije nego što će ona sebi oduzeti život.

- Bilo je kasno da je spriječim - kaže Alija.

Amilin momak Ejman, s kojim smo, također, jučer razgovarali, teško pati. Nakon njene smrti, na društvenim mrežama svoju neizmjernu tugu opisao je stihovima pjesme Eldina Huseinbegovića „Svoje oči da ti dam pa da njima ugledaš ovo sunce što ti sja iza oblaka, ovo tijelo da ti dam pa da sa njim prohodaš, da te sretnu ugledam tako bih rado ja...“

Jučer je jedva skupio snage da kaže koju riječ o tragediji koja ga je zadesila.    

- S moje strane nikada nije bilo ljubomore. Amilu sam u svemu podržavao i popuštao joj. U nedjelju smo izašli i bilo nam je predivno. Ne znam kako ću se izboriti s ovim. Njenog oca razumijem, izgubio je kćerku, ali ja se ne bojim istine – kazao nam je Elman gutajući suze.

Mog djeteta više nema...

Amilina majka Jadranka bila je očajna zbog gubitka djeteta.

- Mog djeteta nema i ništa je ne može vratiti. Govorila mi je da joj se neka cura naručila za nokte te da to ide uraditi, međutim, uradila je što je uradila... - kaže uplakana Jadranka.    

Obavljena dženaza u Visokom: Amila Hasanović ispraćena uz tugu i suze

Posljednji ispraćaj tragično preminule Amile Hasanović obavljen je danas  ispred Petračke džamije u Visokom. Dženaza je klanjana odmah poslije Ikindije namaza ispred džamije, a nakon što porodica, rodbina i prijatelji dođu na Gradsko groblje Visoko, tamo će biti i obavljen ukop i posljednji ispraćaj preminule.

Tuga, suze i cvijeće na posljednjem ispraćaju, mnoštvo uplakanih prijatelja i neizmjerna tuga porodice i najmilijih ispratili su na Ahiret mladu Visočanku. Muškim članovima porodice prije dženaze mnogobrojni Visočani su izrazili saučešće zbog iznenadnog gubitka.

Dženazu u haremu Hadži Ibrahimove ili među Visočanima znane kao Pertačke džamije je klanjao i predvodio efendija Semir Spahović, inače zet, muž jedne od sestara stradale djevojke.

img-201502054976

U Donjoj Seoči, nedaleko od Visokog, na regionalnom putu Visoko-Kakanj, u ponedjeljak oko 13.30 sati je u rijeku Bosna sletjelo vozilo VW Polo, kojim je upravljala Hasanović. U utorak prijepodne vozilo i tijelo nesretne 20-godišnje djevojke izvukli su ronioci Jedinice za podršku MUP-a ZDK i vatrogasci iz Kaknja i Visokog.

Ožalošćeni su danas na dženazi bili mnogi, otac Alija, majka Jadranka, braća Dejan i Edin, sestre Danijela, Amela, Nafija i Edina, ali i rođaci, prijatelji, komšije, školski drugovi i svi koji su je poznavali.

Amila je učesnica prošlogodišnjeg takmičenja "Zvijezda možeš biti ti" i nakon učešća u tomu šou programu snimila je dvije i pripremila još nekoliko pjesama, čiju realizaciju je prekinula njena smrt. U MUP-u ZDK je rečeno da će se vještačenjem utvrditi da li je bilo tehničkih neispravnosti na vozilu "polo", te šta je uzrokovalo da ono "punim gsom" izađe sa ceste i završi u rijeci.