BIH

Nova metoda liječenja tumora grudne kosti

Savremena tehnika primijenjena u UKC-u Tuzla

Autor:A. ARNAUTOVIĆ

4.2.2015

Medicinski tim koji je predvodio prof.dr. Goran Krdžalić u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno je i samostalno obavio hiruršku resekciju tumora grudne kosti i stabilizaciju grudnog koša tehnikom. Stručni naziv za zahvat koji je urađen tridesetpetogodišnjoj pacijentici iz Tuzle je dual sintetska i titanijum MESH tehnika. Pacijentica je bez komplikacija napustila UKC Tuzla.

Prema dostupnim objavljenim radovima u naučnim bazama podataka ova tehnika je primjenjena samo u nekoliko kliničkih centara i to u Istanbulu, Rijadu, Pekingu i Tokiju, a riječ je o operativnom zahvatu pri kojem se primjenjuju najsavremenija tehnička rješenja u hirurškom liječenju. 

Prof.dr. Krdžalić rekao je da se pacijentica žalila na jake bolove i otok u predjelu prsne kosti i vrata, praćenih otežanim gutanjem i pritiskom u grudnom košu. Nakon sprovedenih radiloških dijagnostičkih procedura utvrđeno je postojanje tumora gornje trećine prsne kosti veličine pet puta sedam centimetara.

-U prvoj fazi operacije tumor se sa gornjom trećinom prsne kosti pažljivo odvojio od velikih krvnih sudova koji se ulijevaju u srce i zatim resecirao, a u drugoj fazi ova anatomska regija se stabilizirala posebnom tehnikom koja podrazumjeva kombinaciju sintečkih i titanijumskih MESH-mrežica. Cilj ove tehnike je potpuna zaštita srca i velikih krvnih sudova uz očuvanje respiratorne funkcije grudnog koša-pojasnio je prof. dr. Krdžalić.

Tim koji je izvršio operativni zahvat činili su:prof. dr. Goran Krdžalić,  dr. Nermin Mušanović, mr. sc. dr. Merana Rifatbegović, dr. Nusret Ramić, mr.sc. dr. Zlatan Alić, dr. Damir Pavlović i više medicinske sestre Izeta Čorhodžić i Ganiba Kovčić.