NOGOMET

Džarovski: Navijači Slobode su pucali na mene

Kontroverzni menadžer za "Avaz"

Adis MIZDRAK

4.2.2015

Zbog burnog života i namještanja svega što se namjestiti moglo (sportske manifestacije, izbori za mis, koncerti...), život Velibora Džarovskog često je visio o koncu.

Kontroverzni menadžer iz Skoplja lažirao je više od 80 nogometnih utakmica u bivšoj Jugoslaviji, ali su ga dvije umalo došle glave.

Puka sreća

- Tuzlu i Slobodu nikada neću zaboraviti. Teško ko je mogao namjestiti rezultat na Tušnju i zbog toga sam zamalo upucan. Odnijeti bodove pored Meškovića, Fazlića, Alibegovića..., gotovo pa nemoguće... Imao sam jednog igrača u Slobodi koji je bio kockar. Dugovi su mu se gomilali i bio je odličan za saradnju. Na kraju susreta navijači Slobode su shvatili da sam umiješan u nečasne rabote te su me počeli ganjati po Tuzli i pucali na mene - kazao je Džarovski u razgovoru za "Dnevni avaz".

Osim u Tuzli, Džarovski je pukom srećom preživio i pucnjavu u Priboju.

- Na petom spratu sam jednom čovjeku dao novac da namjesti utakmicu, a kada sam izašao iz zgrade, pucali su na mene. Imao sam sreće i tada i u Tuzli - kazao je Džarovski.

Upitali smo Džarovskog da li bi imao hrabrosti ponovo doći u Tuzlu i namjestiti utakmicu.

- Mogu namjestiti koju hoću utakmicu u BiH. Posljednjih godina to nisam htio raditi radi nekadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića, koji je moj veliki prijatelj. Nema ništa lakše nego namjestiti meč u vašoj zemlji. U svakoj ekipi ima bar jedan igrač koji je u kreditu, koji duguje kamatarima pare, koji ne prima plaću mjesecima, kome djeca i žena kući gladuju - kazao je Džarovski.

Muke s Čelikom

Kontroverzni Makedonac dodaje da je takav igrač spreman uraditi sve za nekoliko hiljada eura.

- Ja njemu novac, on meni zauzvrat autogol, penal, crveni karton. Jednostavno i izvodivo, pogotovo u BiH - rekao je Džarovski te se požalio na zenički Čelik.

- Oni su teški za saradnju. Uvezani su. Nikad nije htio jedan igrač namještati meč, već sam uvijek morao podmititi dva ili tri igrača - požalio se Džarovski.

Iz lične karte

Ko je Velibor Džarovski? O harizmatičnom Makedoncu postoji veliki broj legendi koje se prenose s koljena na koljeno, tako da su s njegovim likom i djelom upoznate i znatno mlađe generacije.

Menadžer iz Skoplja (67 godina) postao je poznat kao "kralj namještaljki" u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu. Dao je na stotine intervjua u kojima se hvalio kako je namjestio oko 80 nogometnih utakmica bivše jugoslavenske nogometne lige.

Džarovski je bio poznat i kao estradni menadžer Zdravka Čolića, Miše Kovača, Maje Odžaklijevske, Olivera Dragojevića, „Bijelog dugmeta" i drugih..., za koje je organizirao više od 5.000 koncerata.

Varao je na humanitarnim koncertima te zarađivao bogatstvo koje je na koncu prokockao.

Tokom karijere bio je privođen i hapšen dva puta na granici, ali je, zahvaljujući prijateljstvu s političarima, sve završilo kraćim boravkom u pritvoru.

Prevario majku

Džarovski je krenuo sa sitnim prevarama, kada je svoju familiju naveo da pomisli da je njegova majka dobila automobil na nagradnoj igri.

- Bila je aktuelna nagradna igra. "Filter Jugoslavija" su bile najprodavanije cigarete u Jugoslaviji, a moja majka je to pušila i unutra se dijelila Zastava 750 (popularni Fićo), i ja sam napisao: "Vi ste dobitnik Zastave 750" i stavio u kutiju cigareta moje majke. Poslije dva sata vidio sam da se u dvorištu raduju, već planiraju gdje će biti garaža - rekao je Džarovski, koji je također namještao humanitarne koncerte da bi vraćao kockarske dugove.

(U sutrašnjem broju kralj feljtona: Kako sam namještao utakmice sa Slobodanom Janjušem)