SARAJEVO

Hoće li stanari domova prava tražiti pred kantonalnim vladama

Studentima skuplji smještaj za 15 KM, a prijete više cijene za još 30 KM

Autor:A. J.

4.2.2015

Studenti koji borave u domovima Studentskog centra Sarajevo od januara za smještaj plaćaju dodatnih 15 KM, dok bi preostalih 30 maraka trebali uplatiti kantoni iz kojih dolaze. Planirano povećanje cijena smještaja za 45 KM je, kako tvrde u Centru, bilo neophodno da se ne bi ugrozilo njihovo postojanje jer su svi energenti već odavno poskupjeli.

Svi učesnici participacije, osim Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, pristali su izdvojiti dodatnih 30 KM po studentu, potvrdio nam je direktor Centra Emir Kadrić.

- Od ostalih kantona i Federacije BiH, koja, također, učestvuje u participaciji za neke studente, dobili smo garancije da će platiti dodatnih 30 KM. USK i SBK su se izjasnili da nemaju sredstva u tekućim budžetima, međutim, očekujem da će ih iznaći kada formiraju nove vlade. U protivnom ćemo biti prisiljeni studentima iz ovih kantona retroaktivno naplatiti po 30 KM - pojasnio je Kadrić.

emir-kadric

Foto: Avaz (Kadrić: Dobili garancije)

U tom slučaju, prema njegovim riječima, studenti svoje nezadovoljstvo mogu usmjeriti isključivo na kantonalne vlade.

- Nismo željeli dijeliti studente, da jedni više, a drugi manje plaćaju. Zbog toga smo i kantonima koji nisu pristali ispostavili skuplje fakture za 30 KM. Očekujem da će imati razumijevanja - dodao je Kadrić.