BIZNIS

Šehović: Samo treba zeleno svjetlo iz BiH

Država ne koristi želju dijaspore da investiraja

B. TURKOVIĆ

2.2.2015

Procijenjuje se da dijaspora svake godine u Bosnu i Hercegovinu pošalje oko tri milijarde KM, što predstavlja oko 15 posto bruto nacionalnog proizvoda (BNP) zemlje. Pored ovoga, još oko tri milijarde šalje se neformalnim putevima, (ruka u ruku, busom) što predstavlja ukupno 30 posto BNP.

Zbog toga s pravom možemo zakljucčiti da dijaspora održava BiH ekonomiju od potpunog kolapsa.

Protok novca

Kazao je to u izjavi za naš list Armin Alijagić, predsjednik NVO Naša Perspektiva, čija je jedna od aktivnosti i organizacija biznis foruma bh.dijspore „BhdiaFor“, govoreći o neiskorištenim potencijalima dijaspore u ekonomskom oporavku zemlje.  

Podcrtava da novac nije problem. Neke od najuspješnijih investicija u BiH ostvarene od članova zajedenice dijaspore ili uz njihovu pomoć.  Međutim, kaže da postoji više prepreka koji ne dozvoljavaju da se iskoristi razvojni potencijal dijaspore.

armin-alijagic-3

Alijagić: Većinom ne znamo šta je dijaspora spremna da uradi za razvoj zemlje

- Prvenstveno, to je nepostojanje mehanizama koji bi omogućili da se lakše aktiviraju finansijski resursi dijasore, kao što su kapital i štednja. Ovi mehanizmi se ogledaju u nepostojanju razvojnih, odnosno investicionih fondova koji nude povoljne vrste finansiranje dijaspori i koji bi im omogućili laši protok finansijskih sredstava iz inostranstva u BiH – kazao nam je Alijagić.
 
I stepen informiranosti o razvojnom potencijalu dijaspore također je jedna od prepreka.

- Mi većinom ne znamo ko nam je dijaspora i šta je ona sve spremna da uradi za razvoj zemlje porijekla te nam ovo neznanje i ne dozvoljava da iskoristimo potencijal dijaspore. Sa druge strane, cllanovi zajednice dijaspore nisu informirani o mehanizmima podrške koji su im na raspolaganju u BiH. Ali,  prvenstveno, incijativa treba da dođe iz BiH, te da svi nivoi vlasti prepoznaju da oni koji su otišli u inostranstvo nisu "izgubljeni", vecć da su jedno nacionalno blago raspršeno po citavom svijetu, čiji se entuzijazam, ljubav i volja za razvojem zemlje porijekla treba iskoristiti – kaže Alijagić.  

Prema njegovom mišljenju, terba promijeniti pristup ovoj kategroji stanovništva, te se ustvari treba zapitati „šta mi možemo da uradimo za dijasporu, e ne šta ona može da uradi za nas“.

- U našem radu često se susrećemo sa članovima zajdenice dijaspore koji kazu: "ljudi u BiH uvijek nešto traže od nas, a ne žele ništa da daju za uzvrat". U nošoj organizaciji se vodimo tim da što više daješ, to ti se više vraća Smatramo da su širok krug poznastava te pozitivna promocija zemlje koju čine uspješni članovi dijaspore, koje zovemo biznis rok zvijezdama, su naša najveća snaga, ali i nešto što je do sada potpuno neiskoristeno – zaklljučuje Alijagić.

Mnogo uspješnih

I Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH,  kao  glavnu prepreku za veći priliv investicija izdvaja birokratiju, odnosno nepovoljnu zakonsku regulativu.

U prosjeku je potrebno 50 dana čekanja na razne dozvole i rješenja da bi otpočeli biznis. Osim toga, problem nam eje i raspoljenost vlasti, svaki nivo ima neke svoje regulative u koje je se teško uklopiti – kaže Šehović.

hasan-sehovic-11

Šehović: Nama  samo treba zeleno svjetlo iz BiH

Podcrtava i političku nesigurnost, koja prema njegovim riječima, odbija ulgače.

- Mi imamo veliku dilemu: slušati srce ili razum. Nas bez obzira na to da li je investicija opravdana ili neopravdana, srce nas vuče u BiH, ali je neminovno da vas u nekom stadiju investicionog programa razum u tome koči, počnete se preispitivati . Ima mnogo uspješnih privrednika. Nama samo treba zeleno svjetlo iz BiH. Iako nas svi zovu, govore kako nema problema, njih je itekako mnogo. Evo, tri mjeseca su prošla od izbora, a vlast još nije formirana - rekao je Šehović.     

 

450 inicijativa iz 40 zemalja

Imamo 450 incijativa iz više od 40 zamalja diljem svijeta. Naš moto je da onaj koji je otisao, ne mora znaciti da se neće vratiti, a onaj koji se je vratio ne mora značiti da neće otići – kazao je Alijagić.