OSTALI SPORTOVI

Otac reprezentativca Memiševića: Ni sanjao nisam da ću gledati sina u finalu

Kako se pratilo finale SP u Eldarovom domu

N. Br.

1.2.2015

- Ni sanjao nisam da ću sina gledati u finalu jednog Svjetskog prvenstva - bilo je prvo što nam je rekao Smajl Memišević, otac Eldara Memiševića (22), reprezentativca Katara, koji se na upravo završenom Svjetskom prvenstvu okitio srebrnom medaljom.

A finalni susret u domu Memiševića gledao se u pravoj sportskoj atmosferi. Svi Memiševići, njih 15-tak, bili su u dresovima katarske reprezentacije, ali pod bosanskohercegovačkom zastavom. Tek neka se zna odakle je Eldar potekao. Uz Eldarove roditelje Smajla I Senadu, brata Mirzu, tu su se našle I njegove amidže Abud i Mahmut sa svojim porodicama.

eldar-memisevic

Foto: Agencije (Eldar Memišević)

Svi su zdušno navijali za Katar, iako su od prvog pa do posljednjeg sudijskog zvužduka znali ko je favorit u ovom susretu. Ali, navijali su za svoga Dedaru, kako ga od milja zovu. A za Eldara, ljevorukog krilnog igrača, ovo je peto svjetsko prvenstvo koje igra za neku od katarskih reprezentativnih selekcija (kadetsko u Grčkoj, juniorska u BiH I Argentini, te seniorska u Španiji i Kataru).

Eldar je odigrao cijeli finalni susret, imao je najveću minutažu od svih reprezentativaca Katara u svim susretima, a selektor Rivera prati ga, kako pričaju njegovi roditelji, od juniorskog prvenstva koje je održano u BiH.

- Eldar je ostvario svoj san. Još jedan mu je odlazak na Olimpijadu. Vjerujem da će i taj san ostvariti, da kao i amidža Abud Memišević učestvuje na Olimpijadi - priča ponosni otac Smajl.

smajl-memisevic

Foto: Avaz (Memišević: Stvarno su se borili)

Sve vrijeme dok je trajalo prvenstvo, Smajl i Senada bili su u kontaktu sa Eldarom.

- Kao domaćini nisu imali pritiska. Cilj im je bio ulazak u osminu finala, a sve dalje što se dešavalo nisu mogli vjerovati. Zaslužili su, stvarno su se borili - dodaje Smajl.

Majčino srce teško je izdražlo finalni susret.

- Samo neka se dobro završilo, neka se nije povrijedio kao prije dvije godine u Španiji. Sada znam da će ubrzo doći kući, meni je tada i Bajram i Nova godina - rekla nam je Senada koja je sa sinom posebno vezana.

senada-memisevic

Foto: Avaz (Majka Senada posebno vezana za sina)

Eldarovi roditelji kažu da za sinov sportski uspjeh puno duguju i njegovom treneru Mahmutu -Maši Obraliću, kojeg Eldar zove drugim ocem.

- Za sve što je postigao, Eldar puno duguju treneru Maši, ovo je i njegova medalja, ali i svim trenerima koji su ga vodili, upravi maglajskog Kluba koja je svojevremeno pomogla njegov odlazak u Katar - dodaju Eldarovi roditelji.

Eldar je sa nepunih 18 godina otišao u Katar gdje igra već pet godina. Najduže je u klubu El Jaish sa kojim se prošle godine osvojio sve što se moglo osvojiti od prvenstva, KUP-a pa do prvenstva Azije. Memiševići svoga šampiona očekuju s nestrpljenjem, jer u Maglaj bi trebao doći za koji dan na odmor, a onda ponovno povratak u Katar I ekipinim obavezama.